iOS 8 uitgelicht: Controller Forwarding, nieuwe functies voor iOS-gamecontrollers

Controller Forwarding is een nieuwe functie in iOS 8 voor MFi-controllers op de iPhone. Lees hier alle details!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

junglecatVlak na de keynote van WWDC 2014 organiseerde Apple een presentatie voor gameontwikkelaars, waarin een nieuwe functie voor iOS 8 werd onthuld: Controller Forwarding. Bij Controller Forwarding kun je een iPhone met MFi-controller, zoals de gloednieuwe Razer Junglecat, gebruiken als afstandsbediening voor je iPad of Mac. De Razer Junglecat ligt binnenkort in de winkel voor voor 99 dollar, maar het werkt ook met de eerder aangekondigde controllers, zoals de SteelSeries Stratus of de controllers van Logitech. Controller Forwarding lijkt een vervolg op de MFi-gamecontrollers die Apple vorig jaar aankondigde.

Als je je iPhone in zo’n MFi-controller steekt, kun je nog steeds gebruik maken van het touchscreen, de fysieke knoppen en de sensoren van de iPhone. Het belangrijkste voordeel is dat je de games kunt afspelen op een groter scherm. In de meeste Apple Stores zijn demotoestellen aanwezig, waarmee je het kunt uitproberen. Volgens Apple zijn al duizenden games aangepast voor MFi-controllers. Ook maakten ze bekend dat er 130 miljoen actieve gebruikers in Game Center zijn.

Lees ook: Dossier gamecontrollers voor iPhone en iPad

razer-junglecat-black

Controller Forwarding breidt de mogelijkheden van MFi-controllers uit naar iPad en Mac. Vooral bij de Mac kan dat een sprong vooruit zijn, omdat je niet langer losse Bluetooth-controllers nodig hebt. Bovendien zitten er in de iPhone al sensoren, die je kunt gebruiken voor de bediening van een spel. Een nadeel is er wel: deze nieuwe MFi-controllers kosten allemaal rond de 80 tot 100 euro, al is de Logitech PowerShell bij Amazon inmiddels al gezakt naar 62 dollar (45 euro). Maar ondanks die lage prijs lijken consumenten nog afwachtend. De MFi-controllers hebben nog niet geleid tot het enthousiasme dat je bij gameconsoles ziet. Tegelijk is gaming op iOS ‘booming’ en Apple kondigde in de presentatie dan ook aan dat ze zich sterk gaan maken om gaming op iOS te promoten.

Voor het puur bedienen van iPad-games vanaf je iPhone hoef je trouwens geen dure controller aan te schaffen. Met bijvoorbeeld Chopper 2 kon je al een helicoptergame op de iPad bedienen vanaf de iPhone. Een variant die op de Mac te spelen was, bestond ook al. Daarna zijn er wel meer games verschenen waarbij je de iPhone als gamecontroller voor de iPad of Mac kan gebruiken.

junglecat2

Razer Junglecat

Zelfs gamesite Touch Arcade ziet de markt voor MFi-gamecontrollers wegkwijnend. Het was zo veelbelovend, maar hoge prijzen, matige bouwkwaliteit en slechte aanpassing van games hebben ervoor gezorgd dat nog bijna niemand ze koopt. Misschien gaat de nieuwe Razer Junglecat daar verandering in brengen, al ligt de prijs nog traditioneel hoog: 99 dollar. Razer heeft flink de tijd genomen om deze Junglecat te ontwikkelen. Het doet tegelijk dienst als beschermhoes en is ook te gebruiken als je niet aan het gamen bent. De Junglecat is alleen geschikt voor de iPhone 5 en iPhone 5s en maakt je toestel een stuk dikker. Via een los verkrijgbare app kun je de instellingen aanpassen.

https://www.youtube.com/watch?v=rxbUOrMjHWc

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 0:23
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen gamecontroller, ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.