icloud-photo-library

Fout in iOS 8 wist iWork-bestanden van iCloud

Een nieuw ontdekte bug in iOS 8 wist alle iWork-documenten van iCloud, wanneer je alleen de instellingen van de iPhone probeert te resetten.

icloud-photo-libraryApple heeft deze maand nogal wat te verduren. Er gaat heel wat mis en op de laatste dag van de maand is de rampspoed nog niet afgelopen. Een zojuist ontdekte bug in iOS 8 kan alle iWork-bestanden wissen die bij iCloud zijn opgeslagen. Als je in iOS 8 de optie Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel alle instellingen gebruikt zouden alleen bepaalde instellingen op de iPhone gewist moeten worden. De pop-up die verschijnt toont ook nog de geruststellende mededeling dat je geen documenten kwijtraakt. Maar dat is precies wat er gebeurt: gebruikers zijn al hun iWork-documenten die op iCloud stonden kwijt na het resetten van de instellingen.

herstel-alle-instellingenDe documenten worden gewist van de iPhone of iPad, maar ook van iCloud Drive en computers die al op OS X Yosemite draaien. Er is geen back-up terug te halen van de bestanden, tenzij je zelf een handmatige back-up van iCloud had gemaakt. De helpdesk van Apple zou al bezig zijn om te proberen de documenten terug te halen, maar kunnen nog niets garanderen. Ben jij ook documenten kwijtgeraakt, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met Apple, zodat ze ook jouw probleem kunnen bekijken.

En heb je iCloud Drive geactiveerd, dan is het slim om het herstellen van de instellingen voorlopig achterwege te laten. iCloud Drive werd ingevoerd bij iOS 8 en is ook een prominente nieuwe functie in OS X Yosemite. Het is Apple’s antwoord op opslagdiensten zoals Dropbox. Je kunt er allerlei documenten zoals spreadsheets, PDF’s en afbeeldingen opslaan. Bij het verschijnen van iOS 8 raadden we af om iCloud Drive te activeren, omdat nog niet alles vlekkeloos werkt. Vanuit OS X Mavericks kun je bijvoorbeeld alleen bij je bestanden via de website iCloud.com. Als je in oktober de definitieve versie OS X Yosemite installeert, kun je veel makkelijker bij je bestanden.

Lees ook: iCloud Drive: 4 manieren om bestanden te openen

Eén van de getroffenen meldt:

Because iOS 8 was so sluggish on my iPad 3 I reset all settings (No data or media will be deleted) and sped it up BUT deleted my iWork data! Then promptly synced and deleted it in iCloud. I have public beta of Yosemite so can’t roll back via time machine. I have no pre iOS 8 backups in iTunes or iCloud to revert to (well iCloud device backups don’t contain cloud documents and I should have iOS 7 backups in iTunes but can’t find any. iCloud has no trash like Dropbox. They seem gone forever.

Dat het herstellen van de instellingen ook de documenten op iCloud wist is een ernstige bug. Het lijkt erop dat alleen bestanden van Apple’s eigen iWork-apps (Pages, Numbers, Keynote) worden gewist en geen andere bestanden. Tijdens een test bleek dat gewone tekstbestanden niet waren verwijderd. Een eenvoudige manier om de bestanden terug te halen, lijkt er niet te zijn. Heb je een back-up via Time Machine gemaakt, dan heb je kans dat je zelf de kwijtgeraakte documenten nog terug kunt krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 september 2014, 1:09
Categorieën Diensten, iOS
Onderwerpen icloud, icloud drive, ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.