iOS 6 uitgelicht: nieuwe telefoonfuncties, standaard sms-antwoord en terugbelherinnering

In iOS 6 vind je nieuwe telefoonfuncties. Voor het eerst sinds 2007 is de telefoon-app verbeterd, met een nieuwe nummerpad, terugsturen van sms'jes, herinneringen voor telefoongesprekken instellen en een Niet Storen-functie.

bellen iphone ios 6Valt er nog wat te verbeteren aan een telefoonapplicatie? Sinds de iPhone in 2007 in de winkel ligt is de telefoon-app van de iPhone altijd hetzelfde geweest: zwarte knoppen en een groene belkop en onderin het scherm. Kwam er een gesprek binnen, dan had je de mogelijkheid om de telefoon op te nemen of het gesprek af te wijzen. Dat is met ingang van iOS 6 veranderd: de telefoonapplicatie heeft een nieuw uiterlijk gekregen en er zijn meer functies aan toegevoegd. Bij een binnenkomend gesprek kun je nu een SMS-bericht sturen of een herinnering voor jezelf instellen om later terug te bellen. Beide functies zijn handig wanneer je even geen tijd hebt om de telefoon op te pakken. Er staan voorgedefinieerde berichten in de lijst, variërend van “Ik bel je later terug” tot “Wat is er?”. Je kunt ze naar eigen smaak wijzigen, zodat je altijd snel een passende reactie achter de hand hebt.

Vernieuwde nummerpad in iOS 6

In iOS 6 is een nieuwe nummerpad aanwezig. De interface met zwarte knoppen is vervangen door lichtgrijze knoppen die meer de indruk wekken van een telefoonnummerpad met echte knoppen. Deze gewoonte van Apple om objecten uit de werkelijkheid te imiteren staat ook bekend onder de ingewikkelde naam ‘skeuomorfisch design‘. Apple gebruikt het ook bij de iPhone-rekenmachine en de iPad-agenda.

ios 5 bellen   ios 6 nummerpad iphone

Nieuw belscherm

iOS 6 belknoppenBij een binnenkomend telefoongesprek zie je voortaan een scherm met meer knoppen. Onder de groene en rode knop waarmee je het gesprek kunt aannemen en afwijzen zijn er twee brede grijze knoppen bijgekomen. Ze hebben twee functies: ‘Antwoorden met bericht’ en ‘Herinner mij hieraan’. Beide zijn bedoeld voor situaties waarbij je niet meteen het gesprek kunt aannemen, bijvoorbeeld omdat je in de auto of in een vergadering zit. Met ‘Antwoord met bericht’ kun je snel een sms-berichtje terugsturen met een vooraf ingesteld antwoord.

De standaardopties zijn: ‘Ik bel je later’, ‘Ik ben onderweg’ en ‘Hoe is het?’. Je kunt deze opties zelf bewerken via de instellingen van de iPhone. Ga naar Instellingen > Telefoon > Antwoord met bericht. Je kunt met ‘Herinner mij hieraan’ ook aangeven dat je een telefoongesprek later wilt beantwoorden. Daarbij stel je een herinnering in, die eventueel locatiegebonden kan zijn. Als je bijvoorbeeld gewend bent om in de auto de nog onbeantwoorde telefoontjes af te handelen, kun je instellen dat je een waarschuwing wilt zodra je het kantoor verlaat. Je krijgt dan een waarschuwing op je iPhone zodra je wegrijdt.

bellen 1   bellen 2

Binnenkomende telefoongesprekken tegenhouden

Er is nog een andere nieuwe telefoonfunctie, die we hebben besproken in het artikel over de Niet Storen-knop. Je kunt voortaan je binnenkomende telefoongesprekken en notificaties tegenhouden met de Niet Store-knop. Hierbij is het ook mogelijk om een schema in te stellen, waarbij je na 22:00 uur alleen nog gebeld kan worden door je favoriete contacten. Een andere optie is om telefoongesprekken alleen door te laten als iemand meermaals binnen 3 minuten belt. Er wordt dan vanuit gegaan dat er sprake is van een noodgeval.

Beschikbaar in iOS 6

De nieuwe telefoonfuncties op het moment te gebruiken in iOS 6 bèta, die na de WWDC-keynote beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 zal iOS 6 beschikbaar worden gesteld aan iedereen met een iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, nieuwe iPad (iPad 3) en de 4e generatie iPod touch.

Let op! Bèta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en zijn niet te installeren door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2012, 14:40
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen ios 6, ios 6 uitgelicht, telefoon

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.