iOS 13 deelmenu.

iOS 13 nu op 55 procent van geschikte iPhones, iPadOS loopt achter

Ondanks de vele bugs en het advies om nog even te wachten met updaten hebben 55% van de iPhone-bezitters de sprong gemaakt naar iOS 13. Dit is in lijn met voorgaande jaren. De cijfers zijn bekendgemaakt door Apple zelf.

iOS 13 op 55% van de toestellen

Ruim de helft van alle geschikte iPhones draait nu op iOS 13 en op de iPad is nu 33% overgestapt naar iPadOS 13. Het is voor de eerste keer sinds de release dat Apple cijfers vrijgeeft. De cijfers zijn eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars, zodat zij weten voor welke iOS-versies ze moeten blijven ontwikkelen. Het gaat om toestellen die de afgelopen vier jaar zijn verschenen en dus geschikt zijn om iOS 13 te installeren. Het gebruik van iOS 12 is gezakt met 41% en voor recente toestellen ligt het op 38%.


Ook mensen met recente toestellen updaten niet altijd
Voor ontwikkelaars met weinig tijd of budget heeft het geen zin meer om rekening te houden met oudere iOS-versies, want die staan nog maar op 9% van all geschikte toestellen. Kijk je alleen naar de recente toestellen van de afgelopen vier jaar, dan is het percentage 7%. Er zijn dus ook mensen met nieuwere toestellen die de neiging hebben om niet te updaten en nog op iOS 10 of 11 zitten. Dit heeft niets te maken met de angst voor bugs in iOS 13, maar meer met onervarenheid.

iOS 13 en iPadOS 13 adoptie

Zelfde tempo als iOS 12
Apple baseert het cijfer op bezoekersstatistieken van de App Store op 15 oktober 2019. Bij iOS 12 werd na een maand hetzelfde percentage gemeten: 53% op de toestellen van de afgelopen vier jaar en 50% op alle toestellen. In de drie maanden daarna werd een percentage van 70% gehaald. Bij iOS 11 ging het minder rap: dat was na drie maanden nog maar op 59% van de toestellen geïnstalleerd.

Er is natuurlijk wel een verschil met voorgaande jaren: toen telden iPads nog mee, terwijl iPadOS nu is afgesplitst.

Adoptie iPadOS gaat minder rap

iPadOS op 33% van alle geschikte iPads en dat is een tegenvaller. De meerderheid van de iPads draait nog op iOS 12, namelijk 51%. Ook ligt het percentage oudere iOS-versies nog op 16%. Voor toestellen die in de afgelopen vier jaar zijn uitgebracht ligt het uiteraard iets gunstiger: 41% draait iPadOS. Dit kan ermee te maken hebben dat iPads minder vaak worden gebruikt.

iOS 13 deelmenu.

Mensen die de moeite hebben genomen om te updaten hebben het maar druk gehad. Inmiddels is iOS 13.1.3 uitgebracht nadat om de zoveel dagen weer een bugfix-release verscheen. Apple loopt qua updates nog steeds behoorlijk voor op Google’s Android. Google heeft geen recente cijfers meer gerapporteerd, maar in mei stond Android 9 Pie op slechts 10,4% van alle toestellen. De meeste mensen draaien op oudere versies, zelfs nog op Android 5 Lollipop (14,5%). Fragmentatie is daar nog steeds een groot probleem, terwijl bij iOS de ontwikkelaars die niet tot het uiterste willen gaan met het ondersteunen van oude versies nog maar rekening hoeven te houden met twee versies: iOS 12 en iOS 13.

Je kunt de cijfers bekijken op deze pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 13

iOS 13 is de grote 2019 software-update voor de iPhone, die sinds september van dat jaar te downloaden is. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer. In september 2020 is deze versie opgevolgd door iOS 14.

iOS 13
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.