iPhone 8 concept Quinton Theron

iOS 11 voorkomt inbranden van iPhone OLED-scherm

In iOS 11 zijn maatregelen getroffen om het inbranden van OLED-schermen te voorkomen. Dit gebeurt als er langere tijd dezelfde teksten en afbeeldingen op het scherm staan, net als bij plasma-televisies.

In iOS 11 heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd, die voorkomt dat je OLED-scherm inbrandt. Hoewel het ook bij de bestaande LCD-schermen kan gebeuren, zijn de huidige OLED-schermen wat gevoeliger voor inbranden. De ‘ghost’ van teksten en icoontjes die eerder op het scherm te zien waren, blijft dan wat langer hangen.

Inbranden van scherm

De iPhone X zal de eerste iPhone zijn met een OLED-scherm. Het heeft diverse voordelen, zoals dieper zwart en minder energieverbruik. Over één ding hoeven toekomstige bezitters van de iPhone X zich echter geen zorgen te maken: het inbranden van hun scherm. Mogelijk staat dit standaard ingeschakeld, maar het kan ook zo zijn dat Apple in de Instellingen-app een schakelaar toevoegt.

Inbranden scherm iOS 11

Samsung gebruikt zogenaamde pixel shifting-technologie om te voorkomen dat statische tekst inbrandt. Dit wordt ook gebruikt op plasma-televisies. Het volledige beeld wordt daarbij regelmatig een stukje horizontaal, verticaal of cirkelsgewijs verplaatst, zodat de pixels af en toe uitgeschakeld worden. Dit gebeurt op een zodanige manier dat het menselijk oog er niets van ziet. Daardoor kun je er ook niet misselijk van worden. Het gebeurt met een vast ritme en een vaste verplaatsing.

Fabrikanten proberen het inbranden ook te voorkomen met screensavers en met maatregelen voor energiebeheer, door bijvoorbeeld de helderheid te verminderen. Op een iPhone zal het scherm niet langere tijd dezelfde content vertonen: als je een film kijkt verandert het continu (behalve misschien het logo van de aanbieder) en bij apps kijk je vaak maar een paar seconden naar een bepaalde app. Wel zou de statusbalk bovenin het scherm lange tijd dezelfde tekst kunnen vertonen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2017, 14:47
Categorieën Geruchten, iOS
Onderwerpen iPhone X, oled
Device iPhone X
Software iOS 11

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.