Idee voor iOS 11: nieuwe standaardmanier van navigeren in apps

iPhone-schermen zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden, maar de manier van navigeren met de duim is nog steeds hetzelfde. Volgens app-ontwerper Brad Ellis wordt het tijd voor iets nieuws, een idee waar Apple zelf ook al mee speelt.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Reach navigation in SafariAl sinds het begin van iOS vormt de zogeheten ‘navbar’, de navigatieknoppen bovenin het scherm van een app, een vast onderdeel van Apple’s besturingssysteem. Maar iPhone-schermen zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden, terwijl de manier van navigeren grotendeels hetzelfde is gebleven. Volgens app-ontwerper Brad Ellis is het tijd om de traditionele navbar te vervangen door een andere vorm van navigeren die beter bij het scherm van huidige en toekomstige toestellen past. Er zijn al aanwijzingen dat Apple ook met dat idee speelt, al is het afwachten of we dat in iOS 11 al gaan terugzien.

Nieuwe vorm van navigeren in iOS

Deze alternatieve vorm van navigeren in apps noemt Ellis ‘reach navigation‘. Een manier van navigeren die altijd binnen handbereik is. De traditionele navigatiebalk bevindt zich op dit moment bovenin het scherm. In Safari op de iPhone bijvoorbeeld wordt de navigatiebalk onder meer gebruikt voor het adres van de website en de knop om een pagina te verversen. Andere apps gebruiken het voor belangrijke basisfuncties. Zeker op grotere iPhones zijn die niet altijd even gemakkelijk met één hand te bereiken.

Duimreikwijdte iPhone

Grotere schermen moeilijk met duim te bereiken
Dat blijkt goed uit bovenstaande afbeelding waarin je in één oogopslag ziet hoe goed bepaalde onderdelen van een app te bereiken zijn. Je duim plaatsen op de groene gebieden voelt natuurlijk aan. Oranje gaat ook nog wel door je duim te strekken, maar het rode gebied bereiken gaat al heel wat moeizamer. Apple heeft daar weliswaar met Reachability een oplossing voor gevonden door het scherm naar beneden te laten schuiven, maar dat is volgens Ellis meer een ‘pleister’ dan een echte oplossing.

Bekijk ook

Bereikbaarheid: zo bedien je makkelijker de bovenkant van je iPhone-scherm

Dankzij de functie Bereikbaarheid zijn ook de bovenste delen van je iPhone-scherm binnen handbereik. Het scherm schuift naar beneden, waardoor je makkelijker bij de bovenste knoppen kunt. Hoe werkt deze functie en hoe schakel je het uit?

Apple doet het al in iOS 10
Tot dusver lijkt het misschien een ontwerper die een balletje opgooit. Maar, zo betoogt hij, Apple past zelf al in toenemende mate reach navigation toe. Een voorbeeld daarvan is het vegen vanaf de rand van het scherm om terug te keren naar het vorige scherm. Daardoor heb je eigenlijk geen conventionele terug-knop meer nodig. Maar het kan nog beter, en dat zien we Apple inmiddels ook in eigen apps doen. Als voorbeeld noemt hij het nieuwe ontwerp van Kaarten en Apple Music in iOS 10, waarbij de navigatiebalk helemaal verdween en de belangrijke functies een plekje onderin het scherm hebben gekregen.

Navigeren in Maps - iOS 9 vs iOS 10

Volgens Ellis, die onder meer een Apple Design Award won, zou het dan ook logisch zijn dat Apple de vervolgstap zet: een nieuwe standaardmanier van navigeren met belangrijke functies onderin het scherm die de standaard navigatiebalk bovenin vervangt. Pokémon Go en podcast-app Overcast passen het al consequent toe. Nu Apple zelf nog. Wellicht gaan we hiervan volgende week maandag al iets terugzien. Op de WWDC zal Apple dan iOS 11 onthullen.

Bekijk ook

Dit zijn onze WWDC 2017 verwachtingen voor vanavond

De WWDC staat weer bijna voor de deur. Maar wat kunnen we dit jaar verwachten van de Worldwide Developer Conference? We kijken naar de geruchten en zetten onze verwachtingen op een rij.

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.