Locatiedata delen

iOS 11 voorkomt dat ontwikkelaars constant je locatie volgen

Apple gaat in iOS 11 de locatiedata beperken voor apps. Ze kunnen niet langer continu je locatie volgen, maar alleen als je de app actief gebruikt.

In iOS 11 kunnen apps niet langer op grote schaal locatiedata verzamelen. Apps zoals Uber en Waze kunnen dan niet langer constant kijken waar je bent. Alleen wanneer de app actief is kan de locatie worden opgevraagd.

Locatiedata delen

Locatiedata verzamelen wordt beperkt in iOS 11

Gebruikers vinden het niet prettig als apps constant hun locatie volgen. Apps zoals Uber en Waze hebben daarom in het verleden kritiek gehad, omdat ze gebruikers dwingen om volledige toegang te geven tot locatiedata, ook als je de app niet gebruikt. Ook de vernieuwde NS Reisplanner-app dwingt gebruikers om continu de locatie te delen, zelfs op dagen dat je niet van plan bent met de trein te reizen. Deze apps hadden de (vriendelijker) optie kunnen aanbieden om alleen locatie te delen als de app actief is, maar dat doen ze niet. Daardoor kunnen ze stiekem op de achtergrond informatie verzamelen over gebruikers.

Apple gaat er in iOS 11 een stokje voor steken en dat is niet alleen goed voor je privacy, maar ook voor je batterijduur. GPS hoeft niet steeds op de achtergrond actief te zijn.

Hieronder zie je de huidige situatie in iOS 10 en de nieuwe instellingen van iOS 11:

Reisplanner locatie en privacy

Apple heeft in iOS 11 sterke nadruk gelegd op allerlei kleine verbeteringen, zoals bestandsbeheer, duidelijker zichtbaar maken van functies in iMessage en het scannen van documenten in de Notities-app. Toch zijn er ook functies die ze niet direct hebben aangekondigd en die pas op een later moment blijken. Dat geldt ook voor deze verbeterde locatie-instellingen, waarmee je het delen van data voor elke app kunt beperken.

Reisplanner locatiedata altijd

De beta van iOS 11 is momenteel in handen van ontwikkelaars. Komend najaar is iOS 11 voor iedereen met een geschikt toestel te downloaden en te installeren. Je hebt er minimaal een iPhone 5s voor nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2017, 13:49
Categorieën Diensten, iOS
Onderwerpen ios 11, locatie, privacy

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.