iOS 11 concept toegangsscherm

Zo kan Apple het toegangsscherm in iOS 11 slimmer en behulpzamer maken

Volgens ontwerper Matt Birchler kan Apple het toegangsscherm in iOS 11 met wat simpele aanpassingen al een heel stuk prettiger in gebruik maken. Denk bijvoorbeeld aan het weer en slimme notificaties die niet meteen verdwijnen.

iOS 11 concept toegangsscherm

Als je je iPhone pakt, is het toegangsscherm het eerste dat je ziet. Het werkt op zich prima, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Met die insteek heeft ontwerper Matt Birchler een concept voor iOS 11 gemaakt. Hij komt met enkele waardevolle suggesties voor het toegangsscherm waarvan hij denkt dat Apple ze eenvoudig zou kunnen overnemen. Daarmee zou Apple het toegangsscherm slimmer, behulpzamer en prettiger in gebruik kunnen maken.

Het weer op je toegangsscherm

Een van die suggesties is het weer tonen op je toegangsscherm. Gewoon simpel: alleen de huidige temperatuur en de weersomstandigheden, bijvoorbeeld zon of regen. Hij noemt het ‘bizar’ dat noch Apple noch Google dit op het toegangsscherm toont. Natuurlijk kun je daarvoor ook het berichtencentrum openen, maar dat is toch weer een extra stap. Op de lange termijn zou Apple de complicaties van Apple Watch ook kunnen doortrekken naar de iPhone en iPad. Zo kun je in één oogopslag belangrijke informatie tot je nemen.

iOS 11 concept toont weer op je toegangsscherm

Gegroepeerde notificaties
Birch heeft ook nog wel wat ideeën hoe Apple de notificaties op het toegangsscherm zou kunnen verbeteren. Die zouden volgens hem beter te beheren zijn door ze per app te groeperen. Nu staat alles nog door elkaar, gesorteerd op volgorde van binnenkomst. In Birch’s visie zou je dan bij gegroepeerde iMessage-berichten gewoon op één van de berichten kunnen tikken, zodat je nog steeds op een individueel bericht kunt reageren.

iOS 11 concept: slimme notificaties op toegangsscherm

Slimme notificaties
Maar het groeperen van berichten ziet hij als een eerste stap. Je zou ook kunnen denken aan echt slimme notificaties, die bijvoorbeeld verschijnen op basis van je locatie, het tijdstip of een activiteit. Als voorbeeld neemt hij agenda-app Fantastical die een notificatie toont voor een afspraak. Zodra je je iPhone ontgrendelt is de notificatie echter ook meteen van je toegangsscherm verdwenen. Met de slimme notificaties die Birch voor ogen heeft zou je notificaties vast kunnen zetten op het scherm. Echt slim zouden ze kunnen worden door koppelingen met andere apps. Bijvoorbeeld om je reistijd te berekenen op basis van je huidige locatie.

Apps direct vanaf je toegangsscherm openen
Hoe makkelijk zou het zijn om apps gewoon rechtstreeks vanaf je toegangsscherm te kunnen openen? Dit zou je als gebruiker zelf kunnen aangeven of laten bepalen door Siri op basis van de apps die je vaak gebruikt. Tegelijkertijd voorziet Birchler hoe je de traditionele notificatiebadges (rode bolletjes met cijfers) zou kunnen verbeteren. In het voorbeeld van Tweetbot zou je meteen kunnen zien hoeveel ongelezen mentions en DM’s je hebt. Nu is het zo dat je alleen een badge met het cijfer 6 ziet. Je weet niet waar het precies om gaat.

iOS 11 concept: toegangsscherm laat apps meteen openen

Op zijn blog vertelt Birchler in een korte podcast nog wat meer over de ideeën achter zijn concept voor het toegangsscherm in iOS 11. Leuk voor het weekend als je 10 minuutjes tijd over hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2017, 11:15
Categorie iOS
Onderwerpen concept, ios 11, toegangsscherm

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.