iPhone lege batterijmelding

‘iOS 10.2.1 beperkt helderheid scherm bij laag batterijniveau’

Ervaar je problemen met de helderheid van je iPhone-beeldscherm sinds iOS 10.2.1? Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met de recente update, zo blijkt uit verschillende meldingen. Maar of het nou een probleem of feature is, blijft vooralsnog onduidelijk.

iPhone lege batterijmeldingAfgelopen week verscheen iOS 10.2.1, een update die vooral problemen verhelpt en verschillende beveiligingslekken dicht. Gebruikers verwachtten daarmee ook een oplossing voor het veelbesproken batterijprobleem van iPhone 6s-modellen, maar die kwam er niet. Wel lijkt Apple iets anders te hebben gedaan om de batterij te sparen: als die onder een bepaald niveau komt, wordt de helderheid van het beeldscherm van een iPhone of iPad automatisch verlaagd en vastgezet, zo blijkt uit verschillende meldingen van gebruikers.

‘iOS 10.2.1 dimt iPhone-beeldscherm’

Het probleem treedt volgens verschillende gebruikers op als het batterijniveau 74 procent of 49 procent is. In het eerste geval dimt het beeldscherm naar 70 procent helderheid, in het laatste geval stelt iOS de helderheid zelfs in op 50 procent. Opvallend daarbij is dat de helderheid wordt vastgezet. Als gebruiker kun je de helderheid daarna niet meer aanpassen, totdat de batterij tijdens het opladen weer op 75 of 50 procent staat. Als mogelijke oplossing wordt wel het in- en uitschakelen van weergavezoom genoemd (via Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Weergavezoom). Onder Nederlandse gebruikers lijkt het probleem nog niet veel aandacht te hebben, al vonden we wel onderstaande tweet van een gebruiker die hetzelfde meldt.

Volgens Forbes, dat het verschijnsel nader onderzocht, gebeurt het telkens op dezelfde batterijniveaus. Verschillende gebruikers kunnen het probleem exact zo reproduceren, zo meldt de site. Het staat bovendien los van de energiebesparingsstand. Dit zou kunnen betekenen dat het een fout in iOS 10.2.1 is. Ook is het mogelijk dat Apple het opzettelijk heeft gedaan om de batterij te sparen.

Belofte
Dat laatste zou te verklaren zijn door de belofte die Apple deed om de batterijproblemen ‘in een toekomstige update’ op te gaan lossen. Oudere iPhone-modellen vallen hierdoor spontaan uit, terwijl er nog voldoende voeding in de batterij zou moeten zitten. Apple erkende het probleem bij iPhone 6s-modellen met een apart reparatieprogramma, maar de problemen lijken ook te spelen bij andere iPhone-modellen. Er werd kort gespeculeerd dat Apple die zou toevoegen aan het reparatieprogramma, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

Drastische maatregel
Toch zou het beperken van de helderheid op bepaalde baterijniveaus een nogal drastische maatregel zijn om een dergelijk probleem te verhelpen. In het bijzonder omdat gebruikers er niet over geïnformeerd zijn. In de update-omschrijving van iOS 10.2.1 valt hierover namelijk niets te lezen. Nou heeft Apple in het verleden laten zien dat ze drastische maatregelen niet per se schuwen. Een recent voorbeeld is het verwijderen van de resterende batterijduur in macOS Sierra, nadat bleek dat de batterij van de nieuwe MacBook Pro’s tegenvallende prestaties leverde.

Het Forbes-artikel noemt nog een aantal andere problemen die sinds iOS 10.2.1 aan het licht kwamen. Zo melden gebruikers ook dat Touch ID dienst weigert en zou Bluetooth minder betrouwbaar zijn en zelfs de batterij leegtrekken als er Bluetooth-apparaten verbonden zijn. Zoals eigenlijk bij elke iOS-update zijn batterijproblemen ook weer onderwerp van gesprek evenals meldingen over slechter functionerende Wifi-functionaliteit. Deze problemen lijken vooralsnog minder wijdverspreid dan de helderheid van het beeldscherm.

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met iOS 10.2.1. Ervaar je ook problemen met de helderheid van het beeldscherm of andere (vergelijkbare) problemen, laat het dan even weten in de reacties onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2017, 10:19
Categorie iOS
Onderwerpen batterij, beeldscherm, ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.