iPhone-beveiliging

iOS 10.2.1 lost dertien beveiligingsproblemen op, met hulp van Nederlanders

Apple heeft in iOS 10.2.1 de nodige beveilligingsproblemen verholpen. Zo is er een probleem met Auto Unlock verholpen en is de beveiliging van WebKit verbeterd, met hulp van enkele Nederlanders.

Gisteravond verschenen na een maandje testen iOS 10.2.1 en macOS Sierra 10.12.3 voor het grote publiek. De update bevatte voornamelijk bugfixes, maar in de releasenotes heeft Apple ook laten weten dat er op het gebied van beveiliging het één en ander verbeterd is. In een supportdocument heeft Apple uiteengezet welke beveiligingsaspecten er verbeterd zijn. Voor iOS 10.2.1 zijn dit vooral verbeteringen wat betreft Auto Unlock met de Apple Watch en bugs in WebKit, de basis van Safari. Ook in Safari 10.0.3 voor macOS Sierra 10.12.3 zijn meerdere problemen en beveiligingslekken opgelost.


iPhone-beveiliging

Beveiligingsverbeteringen in iOS 10.2.1

In iOS 10.2.1 zijn allerlei beveiligingslekken opgelost, waardoor het aan te raden is om deze update zo spoedig mogelijk te installeren, mits je een geschikt toestel hebt. Het gaat dan minimaal om de iPhone 5 en de vierde generatie iPad en later, waardoor alle problemen die in iOS 10.2.1 opgelost zijn aanwezig waren op deze toestellen. Door een bug in Auto Unlock, een functie van de Apple Watch waardoor je je Mac kunt ontgrendelen zodra je in de buurt bent met een gedragen Apple Watch, werkte dit niet altijd goed. Hierdoor werkte dit soms ook als de Apple Watch niet gedragen werd, maar dit is nu opgelost in iOS 10.2.1. Daarnaast kon een app crashen bij het versturen van een malafide contactenkaart.

Ook heeft Apple een probleem opgelost met betrekking tot het activeringsslot. Het activeringsslot kon gemanipuleerd worden, waardoor kort het beginscherm getoond kon worden. In iOS 10.2.1 heeft Apple dit nu opgelost. Tot slot zijn er nog enkele zaken opgelost met betrekking tot WebKit, de basis van Apple’s Safari-browser. Zo kon een malafide website popups openen en zorgden ook andere malafide webcontent voor de nodige problemen. Ook voor Safari op de Mac zijn de nodige beveiligingsproblemen met WebKit opgelost.

Hulp van Vrije Universiteit
Een leuk detail is dat het VUSec-team van de Vrije Universiteit in Amsterdam geholpen heeft bij het verbeteren van de WebKit-beveiliging. Deze groep houdt zich bezig met systeem- en netwerkbeveiliging en heeft nu dus ook bijgedragen aan het verbeteren van de WebKit-beveiliging. In het supportdocument worden onder andere Ben Gras, Erik Bosman en Herbert Bos genoemd, allen werkzaam in het speciale team bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

De volledige details van de beveiligingsaspecten van iOS 10.2.1 vind je op de supportpagina van Apple en voor Safari op de Mac is er ook een aparte pagina aangemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.