Steve Jobs staat op uit de dood

Nieuw interview met Steve Jobs verschenen: “Niet gedacht dat de App Store zo groot zou zijn”

Steve Jobs sprak in 2008 over de App Store

Er is een niet eerder gepubliceerd interview met Steve Jobs opgedoken, waarin hij praat over de App Store, de toekomst van de downloadwinkel en de apps die hij zelf op zijn iPhone had staan.

Deze maand vieren we dat de App Store alweer tien jaar bestaat. The Wall Street Journal viert dat nu met een nooit eerder gepubliceerd interview met Steve Jobs uit augustus 2008, een maand nadat de App Store zijn deuren opende. Daarin praat Steve over het succes van de eerste dertig dagen, over het modereren van nieuwe apps en hoe hij toentertijd dacht over de toekomst van de App Store. Het interview geeft een uniek kijkje in de visie die Steve Jobs tien jaar geleden had.

‘App Store is voor iPhone wat iTunes is voor iPod’

Anno 2018 is de iPod niet meer dan een iPhone zonder belfunctie dankzij de iPod Touch, maar in 2008 was de iPod nog één van de bestverkopende apparaten. Mede dankzij het succes van iTunes was de iPod een groot succes, dus het is niet vreemd dat Steve Jobs al snel in het interview de vergelijking maakt met de App Store. “Hoe wij erover denken is dat de App Store is voor de iPhone wat iTunes is voor de iPod. Net als bij de iPod breiden we de iPhone uit met een internetdienst. Met deze internetdienst brengen we content direct naar de telefoon. Maar in plaats van muziek zijn het applicaties”, zo begint Steve het interview.

De vergelijking met iTunes klinkt logisch, maar er zijn wel enkele grote verschillen. Zo heb je bij de iPhone geen computer nodig, omdat de apps meteen op het toestel gezet worden. “Het staat op de schouders van iTunes”, besluit Steve Jobs. Het achterliggende systeem en de infrastructuur van de App Store is hetzelfde als bij iTunes. Hoeveel apps werden er toentertijd eigenlijk per dag toegevoegd? Op dat moment waren dat er volgens Steve Jobs zo’n vijftig per dag, een stuk minder dan nu het geval is. Na een maand werden er al zo’n 60 miljoen apps gedownload.

Steve Jobs iPhone-launch

Verwachtingen overtroffen
Steve Jobs spreekt zich ook nog uit over het modereren van apps. “Er zijn een aantal problemen wat betreft smaak. Je vindt er logischerwijs geen porno, maar er zijn ook copyrightproblemen. We moeten de apps verwijderen als er conflicten zijn met de copyrightbeheerder”. De interviewer vraagt vervolgens in hoeverre de App Store last heeft van malware. Steve Jobs geeft aan dat hier geen sprake van is, waar de interviewer zich over verbaast.

Overtrof de App Store de verwachtingen van Steve Jobs? “We hadden niet gedacht dat dit zo groot zou zijn”, legt hij uit. “De mobiele industrie heeft nog nooit zoiets gezien. Sterker nog, datzelfde geldt ook voor de computerindustrie”, zegt hij lachend. Veruit de meerderheid van de gedownloade apps bleek gratis, maar ook die zijn van grote waarde voor de iPhone. Een leuk detail is dat Steve Jobs denkt dat de App Store ooit een omzet van een miljard behaalt. Steve Jobs zat er flink naast, maar dan wel in de positieve kant. Inmiddels heeft Apple maar liefst $100 miljard dollar uitbetaald.

Welke apps had Steve Jobs zelf gedownload?
In het interview komt ook de iPhone van Steve Jobs zelf ter sprake. Zo vertelt hij dat hij enkele games gekocht heeft en een fan is van Yelp. Ook een app genaamd Mandarin Phrase stond op zijn iPhone, die volgens hem van pas komt tijdens de Olympische Spelen die toentertijd in Peking plaatsvonden. Andere apps die toen op zijn iPhone stonden waren Netter’s Anatomy, Units, Sudoku en Facebook. De interviewer merkt op dat Facebook ook een app voor Blackberry maakt. Hoe kijkt Steve Jobs daarnaar? “Dat klopt, maar als je het aan hen vraagt zullen ze zeggen dat die voor de iPhone verreweg de beste is, dus dat is geen probleem”.

Tot slot spreekt Steve Jobs zich nog uit over de toekomst van de telefoon. “Het verschil in telefoons ging eerst altij over antennes, specificaties en dat soort dingen. We denken dat de telefoon van de toekomst vooral het verschil maakt met software”, zo voorspelt Steve. Dit blijkt grotendeels ook te kloppen. Veel toestellen bevatten tegenwoordig dezelfde onderdelen, maar het is de software (met iOS, Android en apps) die juist het verschil maakt in wat er mogelijk is met een toestel.

Het volledige interview vind je op de website van The Wall Street Journal. Er is zowel een geschreven als opgenomen versie beschikbaar. Je moet wel ingelogd zijn om het volledige verhaal te kunnen lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2018, 9:21
Bron Bron The Wall Street Journal
Categorie Apple
Onderwerpen app store, interview, steve jobs
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.