In het hol van de leeuw… met iPhone

Microsoft opende vandaag de deuren van haar nieuwe kantoor voor de pers. Gewapend met iPhone ging ik foto's maken en niemand klaagde.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Microsoft kantoor 1Microsoft heeft een nieuw kantoor, op loopafstand van de vertrekhal van Schiphol. Aanstaande vrijdag is er een groot openingsevenement voor partners, maar vandaag gingen de deuren al open voor de pers. Een rondleiding door Microsoft-baas Theo Rinsema himself, die kans laat je natuurlijk niet liggen. De bereikbaarheid van het kantoor is een stuk beter geworden: als ik mijn reis strategisch plan kan ik vanuit Amsterdam in een halfuur bij Microsoft op de stoep staan. De trein gaat zesmaal per uur en als je de garage voor kortparkeerders op Schiphol aan de achterkant uitloopt ben je al op de helft van de wandeling.

Maar wat stop je op zo’n ochtend in je tas? De HTC TyTN II ligt stof te happen en de batterij is leeg, de Nokia N810 die ik voor een of andere promotiecampagne onder bloggers een weekje mag lenen heb ik nog niet goed genoeg uitgeprobeerd om daarop te kunnen vertrouwen en bovendien kun je er geen SIM in stoppen zodat je – als er geen Wi-Fi blijkt te zijn – zonder mobiel internet zit. De MacBook had ik eventueel mee kunnen nemen, maar toen ik vorige keer bij een Microsoft-bijeenkomst was ging iemand dat uitvoerig fotograferen want oh, oh, wat is het leuk dat er een verslaggever met spullen van de concurrent zit.

Microsoft kantoor 2Toch ging ik ook deze keer met spullen van de concurrentie op pad: de iPhone ging natuurlijk mee en daarnaast een Linux-laptop (die aan de buitenkant natuurlijk niet als zodanig te herkennen was). Ik heb tijdens de rondleiding foto’s staan maken met de iPhone, die dankzij uPoze meteen op Flickr werden gepubliceerd. Het nieuwe kantoor is prachtig en het plan om mensen flexplekken te geven en meer zelfstandigheid om te bepalen wanneer en waar ze willen werken is slim. Uiteindelijk heeft Microsoft per werknemer minder vloeroppervlak nodig, zijn de medewerkers procentueel vaker op kantoor en is iedereen blijer dan voorheen.

Microsoft kantoor 3Ik vroeg me nog wel af, of zoiets bij Apple zou kunnen werken. Waarschijnlijk niet. Ik mag dan wel verstokt Mac-gebruiker zijn, maar als ik Microsoft-medewerkers tegenkom zijn ze toegankelijker, sympathieker en opener dan hun tegenhangers bij Apple. Misschien komt dat omdat ze een baas hebben die (althans naar de buitenwereld toe) heel wat minder dictatiorale trekjes heeft dan controlfreak Steve Jobs. Voorbeeld: waargebeurd, vorig jaar tijdens de lancering van Mac OS X Leopard in Hotel Arena in Amsterdam: een redacteur wilde een foto maken van een productspecialist die zich een uur in het zweet had staan werken om de hoogtepunten van Leopard te laten zien. Het maken van een foto was niet toegestaan: Steve Jobs is het gezicht van Apple naar buiten toe, niet de productspecialist die zo goed z’n best had gedaan om de (gescripte?) demo feilloos af te draaien.

Microsoft kantoor 4Over de iPhone heeft niemand iets gezegd, wel over de Eee 900. Ik kreeg namelijk een goedbedoelde tip mee van een Microsoft-medewerker: iemand zoals ik die op verschillende platformen en op verschillende plekken en apparaten werkt, zou eens moeten kijken naar Microsoft Mesh. Alle apparaten, bestanden en applicaties onderling synchroniseren… het klinkt fantastisch maar zoals met wel meer Microsoft-oplossingen: werkt alleen als het Windows is. Da’s dan ook meteen een minpuntje van die vriendelijke Microsoft-medewerkers: ze hebben soms wat last van tunnelvisie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 21:08
Categorieën Achtergrond, Round-up
Onderwerpen fotografie, microsoft

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.