iMac M1 poorten, teardown door iFixit

iMac M1 teardown, deel 2: kleine computer, grote speaker

Een reparatiescore van 2 uit 10

De eerste iMac M1-exemplaren zijn aangekomen bij gebruikers en iFixit is meteen aan de slag gegaan met een teardown, waaruit blijkt dat het vooral een scherm is en dat de computer nog maar heel weinig ruimte in beslag neemt.

iMac M1 teardown

Update 26 mei 2021: Inmiddels is iFixit flink opgeschoten met de teardown. Onderaan dit artikel lees je alles over deel 2.

iMac 2021 teardown

iFixit heeft een middenklasser aangeschaft: de paarse iMac M1 met 8-core CPU, 8-core GPU en 8 GB RAM. De onderdelen daarvan kunnen iets afwijken van het instapmodel met 7-core GPU omdat het koelsysteem iets anders is. Het instapmodel heeft een ventilator en een heat sink, terwijl de duurdere modellen twee fans hebben en een heat pipe met nog eens twee heat sinks. Dat zal voor sommige mensen reden zijn om toch iets meer geld uit te geven voor de upgrade. De teardown is te bekijken op de site van iFixit.


De iMac is volgens iFixit afgedicht met ‘klassieke iMac-lijm’. Dit is niet zo kleverig en is niet zo moeilijk om mee te werken als de lijm die Apple bijvoorbeeld gebruikt voor de iPad. De voorkant van de Mac bestaat uit een enkel stuk glas, dus je kunt niet de kin eraf halen om toegang te krijgen tot de componenten. In die kin zitten overigens wel alle onderdelen, zoals het moederbord en de ventilatoren, met een koperen heat pipe en twee korte heat sinks.

iMac 2021 teardown
Dit is eigenlijk de hele computer.

Op het moederbord trof iFixit onder andere geheugen van SK Hynix, NAND-flashgeheugen van Kioxia en de M1-processor aan. Ook de modules voor Bluetooth en WiFi, energiebeheer en dergelijke zijn er te vinden. Er is ook een mysterieuze knop met drie ledlampjes eronder, waarvan de functie nog niet is onthuld. Later komen er ook nog meer details over de speakers en de Touch ID-sensor in het toetsenbord. De reparatiescore volgt ook later nog. Omdat er een M1-chip in zit, zijn componenten zoals CPU, GPU, RAM en interne opslag vastgesoldeerd aan het moederbord. We verwachten dan ook geen hoge score. Zelf repareren zal vrijwel onmogelijk zijn.

iMac 2021 teardown

Een röntgenfoto van de iMac toont nog wat interessante details, zonder dat je de computerkast hoeft te openen. Er zitten twee grote metalen platen in, waarvan iFixit nog niet helemaal zeker is waar ze voor dienen. Mogelijk gaat het om het beter verspreiden van de hitte.

iMac 2021 röntgen

De opening voor de RF-antennesignalen is ook gewijzigd. In vorige iMac-generaties gebruikte Apple het logo aan de achterkant als antennevenster voor draadloze functies, zoals Bluetooth en WiFi. Maar deze keer niet. De signalen gaan nog wel via het logo, maar er zit nu een rechthoekige metalen plaat achter, die niet de vorm heeft van een Apple-logo. Er zitten ook twee onbekende cirkels in het midden van de computer, mogelijk knoopcelbatterijen.

iMac 2021 teardown

Mocht je ook de iMac M1 open willen maken, dan is het goed om te weten dat het scherm zit vastgeplakt aan de computerbehuizing. Je hebt een speciaal tool nodig om het uit elkaar te halen. Daarna kun je je vergapen aan alles wat er te zien is.

iMac M1 teardown, deel 2

In deel 2 van de teardown heeft iFixit een gigantische speakerkamer ontdekt. Ook gaan ze dieper in op de Touch ID-sensor in het Magic Keyboard. Opvallend is dat de aansluitingen van de USB-C-poorten aan de binnenkant dezelfde kleur hebben als de iMac zelf. Apple is op dit punt nogal ver gegaan om alles zo consequent mogelijk te houden.

iMac M1 poorten, teardown door iFixit

Het speakersysteem is nogal opvallend en maakt slim gebruik van wat anders een lege ruimte zou zijn geweest, vindt iFixit. Het bestaat uit twee metalen kamers die “onmogelijk dun” zijn maar wel een enorm oppervlak beslaan voor meer intern volume.

Bij deel 1 van de teardown ontdekte iFixit ook twee onderdelen die op knoopcelbatterijen leken. Het blijken CMOS-batterijen die dubbel zijn uitgevoerd en voorzien van 3V output-connectors. Ze zijn met een plakstrip vastgemaakt. Daarnaast zijn er nog een paar kleine ontdekkingen. Zo is de powerknop vastgelijmd aan de behuizing, is de koptelefoonaansluiting modulair en zit er aan de bovenkant van de behuizing een reeks van drie microfoons.

De stroomtoevoer voor de 24-inch iMac is zo uitgevoerd dat het gemakkelijk te vervangen is. Het ziet eruit als een standaard stroomtoevoer van een MacBook Pro, maar bevat ook een netwerkkabel. De output is 143 Watt, maar de iMac zelf gebruikt maximaal maar 60 Watt, zodat je de rest kunt gebruiken voor randapparatuur.

Wat de Touch ID-sensor op het nieuwe Magic Keyboard betreft: dat ziet eruit als een normale toets, maar er zit een vingerafdrukscanner in die vergelijkbaar is met die in de iPhone 7. Het is niet mogelijk om de Touch ID-sensor zomaar te vervangen, omdat het cryptografisch is gekoppeld aan de originele hardware.

iFixit Touch ID van iMac M1

Volgens iFixit is de M1 iMac niet makkelijk te repareren, net als de eerdere apparaten met M1-chip. Hij krijgt een reparatiescore van 2 uit 10, lager dan eerdere iMacs. Het is indrukwekkend wat Apple technisch voor elkaar heeft gekregen om de iMac zo dun te maken, maar zit je daar wel op te wachten, vraagt iFixit zich af. Ze begrijpen niet goed waar Apple’s prioriteiten liggen.

Nieuwe iMac nu verkrijgbaar, maar met lange levertijd
De iMac M1 is inmiddels in de winkels te bewonderen en ook aan te schaffen. Afhalen in de Apple Store is niet mogelijk, maar je kunt wel laten bezorgen. Het instapmodel wordt vanaf 16 juni geleverd en voor de duurdere modellen moet je tot eind juni wachten. Wellicht ben je beter af bij een andere winkel.

Prijzen iMac 2021 (24-inch)

Opslag GPU Prijs
256GB 7-core GPU €1.449,-
256GB 8-core GPU €1.669,-
512GB 8-core GPU €1.899,-

Check de prijzen bij:
Amac | MediaMarkt | Bol.com | Coolblue | YourMacStore

Dit zijn de prijzen van de 24-inch iMac 2021 bij andere winkels (naarmate meer winkels met de verkoop starten zullen er ook meer prijzen zichtbaar zijn):

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2021, 8:58
Bron Bron iFixit
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen ifixit, imac 2021, teardown
Device iMac
14 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.