iculture-peilt
iCulture Peilt
iPod touch met Apple Music.

iCulture peilt: zit er nog toekomst in de iPod touch?

Apple heeft een einde gemaakt aan de iPod nano en iPod shuffle, maar de iPod touch blijft voorlopig verkrijgbaar. Maar zit hier nog wel toekomst in of had Apple deze ook meteen uit het assortiment moeten halen?

iPod touch met Apple Music.
Donderdag 27 juli was een memorabele dag: na bijna zestien jaar heeft Apple eigenhandig een einde gemaakt aan de iPod-lijn. Met uitzondering van de iPod touch, zijn zowel de iPod nano als de iPod shuffle uit Apple’s assortiment gehaald. De iPod touch is nu nog het enige model dat door Apple verkocht wordt, maar de grote vraag is voor hoe lang Apple dit nog vol gaat houden. Daarom zijn wij benieuwd naar jullie mening: zit er nog toekomst in de iPod touch?

Toekomst van de iPod touch

De iPod-lijn kreeg de laatste jaren van Apple al steeds minder aandacht. Het meest recente model van de iPod shuffle verscheen alweer in 2010, terwijl de iPod nano in 2012 voor het laatst vernieuwd werd. Deze iPod-modellen waren al nauwelijks te vinden in de fysieke Apple Store en op 27 juli besloot Apple deze modellen helemaal uit het assortiment te halen. De iPod touch is nog steeds verkrijgbaar, al werd het aantal modellen wel teruggeschroefd van vier naar twee versies (32GB en 128GB) en ging ook de prijs omlaag. Maar hoelang gaat het nog duren?

Is de poll niet goed zichtbaar, dan kun je hem ook via deze link invullen.

De huidige zesde generatie iPod touch verscheen exact twee jaar geleden, in juli 2015. Deze zesde generatie heeft een A8-chip, dezelfde als de iPhone 6 en is voorzien van een 8 megapixelcamera. Qua iOS-versies kan dit model dan ook nog wel even mee. Zo kan dit model nog bijgewerkt worden naar iOS 11 en als we kijken naar het verleden, zal ook iOS 12 volgend jaar nog ondersteund worden.

De iPod touch wordt nog vaak door en voor kinderen gekocht. De iPod touch is Apple’s goedkoopste iOS-toestel met een vanafprijs van €229. Dit is €260 goedkoper dan de iPhone SE, de goedkoopste iPhone in het assortiment. Zelfs de iPad uit 2017 is met €409 toch alweer €180 duurder. Je zou een kind af kunnen schepen met en goedkope tweedehands iPad, maar dan mis je belangrijke nieuwe functies, kunnen veel moderne games niet gespeeld worden en mis je de nieuwste beveiligingsupdates. Het is echter niet ondenkbaar dat Apple voor de iPod touch hetzelfde trucje uithaalt als met de iPad van dit voorjaar.

Huidige iPod touch niet geschikt voor ARKit
ARKit komt in september samen met iOS 11 beschikbaar. De voorbeelden die de afgelopen maand voorbij gekomen zijn, zijn al veelbelovend en laten zien dat er heel veel mogelijk is met augmented reality. AR wordt inmiddels naar voren geschoven als een belangrijke ontwikkeling en Apple zet hier ook vol op in. De iPod touch is echter het enige model dat niet geschikt is voor ARKit, gezien hier minimaal een A9-chip voor nodig is. Wellicht dat Apple dan volgend jaar zomer, als de huidige iPod touch drie jaar oud is, een toekomstbestendige iPod touch uitbrengt die weer heel wat jaar mee kan met de nieuwste ontwikkelingen, net als de iPad van 2017. Maar dan wel voor een veel lagere prijs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juli 2017, 11:30
Categorie iDevices
Onderwerpen iculture peilt, ipod touch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.