Hoe weet Facebook ineens dat ik bepaalde mensen ken?

Facebook toont vriendschapssuggesties waarbij onduidelijk is hoe Facebook de sociale link legt. Gebruikt Facebook je iPhone-contacten?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Facebook suggestiesHet is meerdere iCulture-lezers opgevallen: Facebook toont al een paar dagen vriendschapssuggesties in je nieuwsfeed, waarbij vrienden worden genoemd die Facebook normaal niet zou aanraden. Het gaat om mensen met wie je eigenlijk geen gemeenschappelijke vrienden hebt, maar met wie je in het verleden wel hebt gesproken. Hoe weet Facebook dat jullie wellicht vrienden zijn? We hebben het in dit artikel voor je uitgezocht.

Facebook heeft zelf niks naar buiten gebracht over de nieuwe suggesties in de app, maar op het moment zijn er wel een aantal vermoedens. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat Facebook je WhatsApp-data in is gedoken om erachter te komen welke vrienden je nog niet op Facebook hebt toegevoegd.

Is het WhatsApp?

whatsapp messaging bolletjesOp het eerste opzicht is dat ook geen gek idee: WhatsApp werd eerder overgenomen door Facebook. Een samenwerking tussen de twee sociale netwerken lijkt daarom niet ongehoord. Het staat alleen haaks op wat Facebook en WhatsApp vlak na de overname vertelden. Facebook-CEO Mark Zuckerberg verzekerde bijvoorbeeld dat WhatsApp onveranderd zou blijven na de overname:

We willen de dienst exact hetzelfde houden als hij nu is. Alle foto’s die je verstuurt worden op het moment bijvoorbeeld niet door WhatsApp opgeslagen. Dat is wat gebruikers willen. Het zou dom zijn om dat in de weg te staan.

Dat zou ook betekenen dat de gegevens van WhatsApp niet in Facebook worden overgenomen. Later benadrukte WhatsApp-medeoprichter Brian Acton dat de data van WhatsApp niet door Facebook gebruikt zal worden.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) eist zelfs dat WhatsApp en Facebook niet op nieuwe manieren data gaan uitwisselen. In een overnamegesprek vertelt de FTC het volgende aan Facebook:

Als u er voor kiest om data verzameld door WhatsApp te gebruiken op een manier die inconsistent is met de beloften gemaakt door WhatsApp, dan moet u toestemming van gebruikers ontvangen voordat dit kan.

Met andere woorden: wil Facebook je WhatsApp-gegevens gebruiken, dan moet Facebook jou eerst vragen of dit mag. Doen ze dit niet, dan kan dit grote, juridische gevolgen hebben. Geen van onze tipgevers zegt zo’n verzoek te hebben ontvangen, dus de kans is klein dat er contactgegevens van WhatsApp zijn gebruikt.

Is het een andere app?

Hoe komt Facebook dan aan de data waarmee vrienden gesuggereerd worden? De vriendschapssuggesties lijken gebaseerd op contacten in je adresboek. Het sociale netwerk zou dan op alternatieve wijze die gegevens bemachtigen.

Er valt echter over te twisten of de standaard Facebook-app hiervan de oorzaak is. Deze app vraagt namelijk op geen moment toegang tot adresboekgegevens. Het is mogelijk om met Facebook in te loggen in de iOS-instellingen, zodat je bijvoorbeeld je Facebook-vrienden kunt synchroniseren met je adresboek. Dit lijkt echter ook geen waarschijnlijke oorzaak. Bij deze optie staat namelijk duidelijk aangegeven dat Facebook slechts tijdelijk je adresboek inkijkt:

Facebook contacten synchroniseren

Hoewel Facebook bovenstaande voorwaarden wat breed kan interpreteren, lijkt de kans klein dat ze dit risico nemen enkel om je vriendsuggesties te sturen.

Er is echter een app die wel eens verantwoordelijk kan zijn voor de nieuwe suggesties. Facebook heeft onlangs namelijk de nieuwe app Slingshot uitgebracht, waarmee je snel foto’s kunt uitwisselen met andere app-gebruikers. Slingshot vraagt om toegang tot het adresboek van je iPhone – dezelfde plek waar WhatsApp al zijn gebruikersgegevens weghaalt. Slingshot verscheen een paar dagen voordat de nieuwe vriendsuggesties opdoken.

slingshot-app

Is Slingshot de oorzaak van de nieuwe vriendsuggesties, dan zullen ze in Nederland vooralsnog vrij beperkt zijn: Slingshot is op het moment enkel in de Amerikaanse App Store te vinden. Je kunt hem met een Amerikaans account nu al downloaden, maar dit doet waarschijnlijk enkel een groep fanatieke gebruikers.

Nog een kanshebber is Facebook Messenger. Hoewel deze app niet standaard toegang vraagt tot je adresboek, zal de app wel toegang verzoeken als je de synchronisatie-optie vanuit de instellingen inschakelt.

Maar ik heb geen Slingshot en Messenger!

Facebook heeft zelf niks gezegd over de nieuwe vriendsuggesties, dus het is onduidelijk hoe de functie exact werkt. Het is echter goed mogelijk dat je Slingshot of Messenger niet zelf hoeft te installeren om suggesties te krijgen. Facebook kan contactgegevens van een vriend hebben die wel Slingshot heeft geïnstalleerd, met daarin ook het e-mailadres waarop je te vinden bent op Facebook. De data kan genoeg zijn om indirecte koppelingen te maken. De koppeling kan zelfs te wijten zijn aan bijvoorbeeld een vriend die op Android zit, waar bijvoorbeeld de Messenger-app veel nauwer is verbonden met je adresboek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 23:20
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.