iWatch vergoed door je zorgverzekering, kan dat?

Kan de iWatch met korting bij je zorgverzekering worden geleverd? Als je kijkt naar eerdere cadeau-acties van verzekeraars, is de kans klein.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Balogh-iwatchDe iWatch dreigt een duur kleinood te worden. Geruchten wijzen op prijzen die oplopen tot duizenden euro’s, al vermoeden we dat het dan om het meest luxe exemplaar met platinum knopjes en een persoonlijke bedankbrief van Jony Ive gaat. Maar er lijkt een oplossing aan te komen: volgens analist Timothy Arcuri zouden zorgverzekeringen een deel van de kosten van de iWatch kunnen vergoeden. Hij trekt daarbij een parallel met de subsidies die mobiele operators geven bij aankoop van een iPhone.

De overeenkomst is niet eens zo gek gevonden; ook bij een zorgverzekering zit je voor langere tijd aan een vrij duur maandbedrag vast, dat je gelukkig wel elk jaar weer kunt opzeggen.

We geloven nog steeds dat het mogelijk is om het product (de iWatch) te ondersteunen met een bepaald subsidiemodel door verzekeraars, vergelijkbaar met het subsidiemodel van operators voor de iPhone.

Wat doen Nederlandse verzekeraars?

healthbook-weibo-2Het is een interessante gedachte, maar er zijn wel wat praktische bezwaren. Apple heeft met mobiele operators al contracten lopen, maar het zal lastig zijn om hetzelfde te doen met zorgverzekeraars. In Nederland hoefde Apple maar met de drie grote operators te onderhandelen, terwijl er meer dan dertig zorgverzekeraars zijn waar je uit kunt kiezen. Het is ondoenlijk om in meerdere Europese landen én de landen die belangrijk voor Apple zijn (zoals de VS en Japan) afspraken te maken met al die aanbieders.

De meest voor de hand liggende oplossing is dan, dat de zorgverzekeraars het zelf regelen: als je overstapt naar CZ, Achmea of OHRA krijg je bijvoorbeeld een gratis iWatch. Net zoals je nu wel eens een gratis iPad krijgt bij een krantenabonnement of een pakket van je energieleverancier. Alleen blijkt dat in werkelijkheid zelden te gebeuren. United Consumers had een actie, waarbij je de premie die je had bespaard kon inruilen voor een iPad Air, maar dat blijkt een uitzondering. Acties waarbij je daadwerkelijk dure cadeaus zoals iPads en flatscreentelevisies krijgt… die zijn vrij zeldzaam.

Eind 2013 organiseerden de Nederlandse zorgverzekeraars de volgende acties om nieuwe klanten te trekken:

  • CZdirect en TakeCareNow: 50 gratis condooms
  • VGZ: kans op een fiets als je iemand anders aanmeldt
  • BeSured: kans op een zelf te kiezen reisavontuur
  • AnderZorg: 40 euro korting als je iemand anders aanmeldt
  • Menzis: korting op sportartikelen

Te duur cadeau

Grote cadeaus zitten er niet bij. De enige verzekeraar die iets in de richting van sport of gezondheid aanbiedt is Menzis, met korting op sportartikelen. Als er dure cadeau’s worden weggegeven, dan gebeurt dat in de vorm van een wedstrijd waarbij alleen maar een deel van de deelnemers het cadeau wint. Gezien de verwachte prijs van de iWatch (iCulture-lezers willen zo’n 300 euro betalen) zal een gratis iWatch er niet in zitten. Het hoogst haalbare is korting op een iWatch, maar daarvoor zullen veel mensen hun schouders ophalen. Een €300 kostende iWatch voor €200 kopen is nog steeds een dure grap, als je geen Apple-fanboy bent.

Gratis iWatch kan niet

healthbook-weibo-1Gratis weggeven zou ook veel te duur zijn: de zorgverzekeraars hebben maar twaalf maanden de tijd om het cadeau terug te verdienen. Elk jaar op 31 december heeft elke klant het recht om weer op te stappen. Als ze een 300 euro kostende iWatch willen terugverdienen, dan zullen ze dat met een hogere premie van zo’n €25 extra per maand moeten compenseren. Maar met die hogere premie prijs je jezelf uit de markt. En de kans dat Apple de iWatch voor een vriendenprijsje van €100 aan de verzekeraars levert is ook niet zo groot, want de marges op Apple-producten is traditiegetrouw laag.

Er is ook nog een ander verschil tussen mobiele operators en zorgverzekeraars: bij een mobiele operator is er kans dat je meer gaat besteden omdat je buiten je bundel gaat bellen en internetten. Bij een zorgverzekeraar is er alleen kans dat je een extra aanvulling afsluit, maar meer ook niet. Zorgverzekeraars die slim zijn en tóch een iWatch willen weggeven, doen dat bij de duurste uitbreidingspakketten. Als dat is toegestaan, want mogelijk zitten er beperkingen aan cadeau’s die je bij een zorgverzekering mag afsluiten. Cadeau’s schijnen wel verband te moeten houden met de verzekering: bij een autoverzekering mag je bijvoorbeeld wel een antislipcursus cadeau geven, maar geen laptop.

‘iWatch gaat $250 kosten’

Analist Timothy Arcuri, die met het idee van een zorgverzekering-subsidie op de proppen kwam, denkt trouwens dat Apple de iWatch voor een gemiddelde verkoopprijs van $250 op de markt komt. Het feit dat Apple de iWatch wil neerzetten als een apparaat waarmee je meer bewust wordt van je gezondheid, zou het volgens Arcuri interessant moeten maken voor zorgverzekeraars. Die nadruk op gezondheid klopt, maar als zorgverzekeraars zo overtuigd waren van het meetbaar maken van gezondheidsfuncties, hadden ze al lang apparaatjes zoals de Fitbit aangeboden aan hun klanten – helemaal gratis of met korting. Kortom: de vooruitzichten voor mensen die hadden gehoopt een gratis iWatch te kunnen scoren, zien er wat somber uit. Je zult waarschijnlijk zelf naar de winkel moeten gaan om er eentje voor het volle pond te kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 april 2014, 16:56
Categorie iDevices
Onderwerpen gezondheid, iwatch, zorgverzekering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.