Gorilla Glass SR+

Met Gorilla Glass SR+ kan de Apple Watch krasbestendiger worden

Fabrikant Corning heeft Gorilla Glass SR+ aangekondigd, een nieuwe glassoort voor smartwatches met groot touchscreen zoals de Apple Watch.

In 2015 kondigde Corning het project Phire aan. Ze zouden een nieuw materiaal gaan ontwikkelen, dat zo sterk is als Gorilla Glass en zo krasbestendig als saffierglas. Vandaag kondigen ze het resultaat van al die inspanningen aan: Gorilla Glass SR+. Ze hopen dat Apple het nieuwe materiaal gaat gebruiken in de toekomstige Apple Watch.


Gorilla Glass SR+

Gorilla Glass SR+: geknipt voor de Apple Watch Sport

Gorilla Glass SR+ is een composiet materiaal, bedoeld voor ‘luxe draagbare apparaten’ zoals de Apple Watch. Het is volgens de fabrikant net zo krasbestendig als saffier en bovendien 70 procent beter bestand tegen valschade. Bovendien reflecteert het scherm 25 procent minder. Het zou leiden tot betere batterijduur en betere afleesbaarheid als je buitenshuis loopt. Corning heeft geprobeerd om alle eigenschappen zo goed mogelijk te optimaliseren.

Apple gebruikt alleen saffierglas in de stalen Apple Watch en de gouden Apple Watch Edition. Toepassingsmogelijkheden zijn beperkt, omdat het vrij duur is om te produceren. Vandaar dat Apple het goedkopere Ion-X materiaal gebruikt in het instapmodel, de Apple Watch Sport. Maar dat materiaal is wel gevoeliger voor krassen. Gorilla Glass SR+ zou daarvoor een goed alternatief kunnen zijn.

‘Smartwatch met groot touchscreen is passé’

De afbeelding van het nieuwe Gorilla Glass SR+ laat zien waar de fabrikant zich in eerste instantie op richt: fabrikanten van smartwatches met grote schermen, zoals de Apple Watch en Samsung Gear. Toch blijkt net uit een onderzoek van CCS Insight dat doorsnee consumenten massaal gaan kiezen voor slimme analoge horloges, zoals onderstaand model van Garmin. Daarmee gaan we eigenlijk terug in de tijd, want al in 2012 bood Cookoo de eerste analoge horloges met ‘slimme’ functies aan.

Analoge smartwatch

De analisten verwachten dat de verkoop van smartwatches blijft groeien, maar dat er weinig enthousiasme zal zijn voor smartwatches met volledig touchscreen. Mensen die de eerste golf smartwatches hebben overgeslagen zijn veel meer geïnteresseerd in een analoog horloge, met bijvoorbeeld een ingebouwde stappenteller. Bekende horlogemerken zoals Fossil en Mondaine spelen erop in met horloges die eigenlijk niet zo slim zijn, maar wel gekoppeld kunnen worden met je smartphone.

Analist George Jijiashvili: “De aanvankelijke hype rond full-touch smartwatches is voorbij. De Apple Watch is het enige product dat behoorlijke volumes haalt en zelfs Apple heeft het moeilijk om meer te verkopen.” De toekomst zit volgens Jijiashvili in traditionele horloges met wat extra functies zoals slaapanalyse. Maar dan wel met een batterijduur van 6 tot 12 maanden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 augustus 2016, 9:11
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, gorilla, saffierglas
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.