Geluid meten met Google Science Journal.

Met Google Science Journal kun je experimenteren met je iPhone

Voor hobbyisten en docenten heeft Google de Science Journal-app uitgebracht. Met deze app kun je experimenten uitvoeren en vastleggen, dankzij de sensoren van je iPhone en iPad.

Geluid meten met Google Science Journal.
Vorig jaar bracht Google de app genaamd Science Journal naar Android-toestellen, maar nu is het ook tijd voor een iOS-versie (link). De app is tegelijkertijd op de schop gegaan en is omgetoverd tot een klein digitaal notitieboekje voor experimenten. De app maakt gebruik van allerlei sensoren van je iPhone en iPad.

Google Science Journal laat je experimenteren

De sensoren van je iPhone en iPad vertellen meer dan je op het eerste gezicht denkt. De camera kan bijvoorbeeld meer dan alleen een leuk fotootje maken, want je kan er ook de lichtsterkte mee meten. Ook met de microfoon kun je meer dan alleen geluidsopnames maken, want de microfoon weet precies hoeveel decibel aan geluid er in de omgeving is. Science Journal benut alle sensoren van je iPhone of iPad voor het vastleggen van dit soort gegevens.

De vernieuwde app, die nu dus voor het eerst beschikbaar is op iPhone en iPad, is een soort notitieboekje waar je experimenten mee kan doen. Door je toestel te bewegen, kun je in een grafiek de hoogteverschillen vastleggen. Je kunt er notities en foto’s aan toevoegen, zodat je een compleet experimentenboekje kunt bijhouden. De app is te gebruiken door docenten, maar ook voor hobbyisten die graag proefjes uitvoeren. Om de app te kunnen gebruiken, moet je eerst wel toestemming geven tot je camera, microfoon en foto’s. Google belooft dat er geen gegevens opgeslagen worden en dat de sensoren alleen gebruikt worden voor het doen van metingen.

Google Science Journal metingen.

Op een aparte pagina van Google vind je een overzicht van allerlei proefjes die je uit kunt voeren. Je leert daarmee de beginselen van de app, maar je kan ook lezen hoe je de lichtsterkte of geluidsniveau meet. Het zijn dus een soort van kleine cursusjes die je kunt volgen via de Science Journal-app. Veel van de lesjes zijn Nederlands, maar er zitten ook een paar Engelse lessen bij. De Science Journal-app is verder wel geheel Engelstalig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 oktober 2017 om 11:22
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.