Google-app met Drag & Drop.

Google heeft pincode- en Touch ID-functie stilletjes weggehaald uit apps

Google heeft stilletjes de pincode- en Touch ID-beveiliging weggehaald uit de apps Google Drive, Documenten en meer. Je kunt toegang niet meer vanuit de apps zelf beveiligen.

Google-app met Drag & Drop.

Google heeft stilletjes de beveiliging van populaire apps zoals Drive, Documenten en Spreadsheet verslechterd, zonder gebruikers daarover te informeren. Voorheen kon je deze apps afschermen met een pincode of met Touch ID en recent ook Face ID. Maar die functies zitten er sinds de laatste update plots niet meer in.

Google verwijdert stilletjes beveiligingsfuncties uit apps

Google heeft geen reden gegeven voor het verwijderen van de beveilingsopties. Wel is er op de gebruikersforums van Google te lezen dat gebruikers ze opeens niet meer konden vinden, na het installeren van de updates van afgelopen week. “Ik heb een aantal Google Drives en ik gebruikte op één ervan een pincode”, aldus een gebruiker. “Die functie is nu uitgeschakeld.” Via de instellingen had je de optie Passcode, waar je een pincode en Touch ID-beveiliging kon instellen. Dit geeft nu de volgende melding:

Passcode lock is no longer available in Google Drive, Docs, Sheets or Slides. If you haven’t already protect your device with Settings > Touch ID & Passcode.

Je zult dus voortaan gebruik moeten maken van de algemene toegangscode van je toestel, maar dat bekent dat iedereen die jouw toestel even gebruikt in je Drive of Docs kan rondneuzen. Op een gedeelde iPad is dat niet altijd een prettig idee.

Google Drive pincode weg

Vanwege Bestanden-app?
De reden voor de aanpassing heeft misschien te maken met Apple’s nieuwe Bestanden-app in iOS 11. Hiermee krijg je vanuit de Bestanden-app toegang tot allerlei andere opslagdiensten, waaronder OneDrive, Dropbox en Google Drive. Als je een bepaalde Drive hebt voorzien van een pincode, is het waarschijnlijk niet mogelijk om de bestanden in te lezen in Apple’s nieuwe app. Probeer je ze toch te openen, dan krijg je een melding: “Files cannot be used with a passcode”.

Het vreemde is dat Google er zelf niets over heeft gezegd, want voor mensen die apps zoals Google Documenten gebruiken is het een grote verandering.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 november 2017, 13:31
Categorie Apps
Onderwerpen google, google documenten, google drive
Devices iPad, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.