Google kondigt Google Music Beta met online opslagruimte en iTunes-tegenhanger aan

Google heeft vanavond Music Beta aangekondigd, een muziekdienst waarbij je 20.000 muzieknummers in de cloud kunt opslaan. Music Beta werkt met een webinterface, de iTunes-tegenhanger Music Manager en een Android-app.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

google music betaGoogle heeft vandaag een potentieel belangrijke concurrent voor iTunes aangekondigd. Google Music Beta gaat voorlopig alleen live in de VS en bevat ook nog maar beperkte functionaliteit. Gebruikers kunnen een invite aanvragen om Music Beta te gaan gebruiken. Het geeft de mogelijkheid om maximaal 20.000 muzieknummers te uploaden via een bijbehorende desktopapplicatie of via de browser. Via een webinterface kun je de muziek naar Android-toestellen streamen.

Hiervoor komt een speciale app beschikbaar. Tijdens de betaperiode is Google Music gratis te gebruiken, maar de verwachting is dat er straks wel een prijskaartje aan hangt. Net als bij Amazon’s clouddienst heeft Google niet de medewerking gekregen van de grote muzieklabels. Daardoor is het niet mogelijk om muziek aan te schaffen of te delen.

“A couple of major labels were not as collaborative and frankly were demanding a set of business terms that were unreasonable and did not allow us to build a product or a business on a sustainable business,” zei Jamie Rosenberg, directeur digitale content voor Android, tegen The New York Times. “So we’re not necessarily relying on the partnerships that have proven difficult.”

Ook het streamen van muziek is alleen mogelijk na het uploaden van je eigen nummers. Google is daarbij overigens royaler dan Amazon, die maar 1.000 nummers toestaat. Na het uploaden van de muziek kun je deze via een mobiele Android-app of via een webinterface afspelen. Je kunt ook afspeellijsten uploaden. De dienst, die officieel Music Beta by Google heet, werkt met invitaties die je via music.google.com kunt aanvragen. Helaas zal de dienst aanvankelijk alleen in de VS beschikbaar zijn. Als je je probeert aan te melden krijg je vanuit Nederland dan ook een foutmelding: “We’re sorry. Music Beta is currently only available in the United States”.

iTunes-tegenhanger: Music Manager

Google’s tegenhanger voor iTunes heet Music Manager. Dit is een desktopprogramma voor Windows en Mac waarmee je muziek en afspeellijsten kunt beheren. Op tablets, telefoons en computers is je muziek vervolgens beschikbaar. Een nieuwe functie is de Instant Mix. Dit is vergelijkbaar met de Genius-functie van Apple, waarbij muzieknummers die goed bij elkaar passen bij elkaar worden gezet in een afspeellijst. Met kunstmatige intelligentie (machinaal leren) worden de mixen steeds beter.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2013, 11:26
Categorieën Apple, Apps, Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen google, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.