Landmijnen opsporen met een iPhone

Met PETALS hebben onderzoekers van Harvard University een manier gevonden om snel en betrouwbaar landmijnen op te sporen. Ze gebruiken daarvoor een metaaldetector met iPhone.

landmijn iphoneOnderzoekers van Harvard hebben een iPhone-app ontwikkeld waarmee je landmijnen kunt zoeken. De app maakt een visuele weergave van een mogelijk gevaarlijk of explosief object. De iPhone staat in verbinding met een metaaldetector en vormt samen een apparaat met de naam PETALS: Pattern Enhancement Tool for Assisting Land mine Sensing. De vinding kan de locatie van de landmijn in kaart brengen en is goedkoper dan gebruikelijke methoden. Het zoeken van de mijnen is zelfs 80 procent succesvoller met dit apparaat.

Het is weer eens wat anders dan het zoeken van taxi’s, café’s en nieuwe vrienden. Het vinden van landmijnen gaat nog steeds op een primitieve manier: een persoon beweegt met een metaaldetector over de grond en luistert naar hoorbare aanwijzingen dat er metaal in de grond zit. Het probleem daarbij is dat er ook veel metaalafval aanwezig is in gebieden waar veel oorlogen plaatsvinden. Tegelijk lopen de medewerkers het gevaar om zelf een arm of een been kwijt te raken als ze niet goed oppassen. Ze maken kleine stapjes en luisteren ondertussen naar de piepjes, die verraden of er iets onder de grond ligt. PETALS zet de piepjes om naar een beeld, zodat zelfs iemand met minder ervaring snel kan zien of er sprake is van een landmijn.

Op de officiële website is meer informatie te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2011, 18:33
Categorie Achtergrond
Onderwerpen oorlog, universiteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.