Google: ‘Apple voert vijandige actie tegen Android’

Google zegt nog niet hoe, maar geeft in een blogpost aan op te zullen treden tegen bedrijven als Apple die Android het leven zuur willen maken voor valse patentbeschuldigingen. Dat zegt topman David Drummond.

David Drummond vice-president van GoogleVice-president David Drummond van Google laat zich in een officiële Google-blogpost bezorgd uit over het patentenbeleid dat Apple, Microsoft, Oracle en andere partijen uitvoeren om Google’s mobiele telefoonsysteem Android het leven zuur te maken. “Het succes van ons besturingssysteem zet de bedrijven aan tot een vijandige, georganiseerde campagne tegen Android en dat voeren ze uit via valse patenten.”

In de blogpost legt Drummond eerst uit waarom de bedrijven het gemunt zouden kunnen hebben op Google:

Microsoft en Apple vlogen elkaar altijd in de haren, dus als die de handen ineen slaan weet je dat er iets aan de hand is: Android gaat als warme broodjes over de toonbank. Elke dag worden er meer dan 550.000 Android-apparaten geactiveerd dankzij een netwerk van 39 fabrikanten en 231 telecomproviders. Android en andere platformen concurreren hard tegen elkaar en dat zorgt voor fraaie nieuwe toestellen en verbazingwekkende nieuwe apps.

Ze proberen ons nu te pakken op valse patenten. Bij de aanschaf van oude Novell-patenten werkten ze samen zodat Google de patenten niet in handen kreeg, waarna ze nu 15 dollar willen slaan uit elke Android-licentie. Op die manier wordt het voor fabrikanten duurder om het verder gratis zijnde Android als besturingssysteem te gebruiken en wordt Windows Phone in het zadel geholpen. Daarboven klaagt onder meer Apple fabrikanten als HTC, Motorola en Samsung aan. Patenten werden in het leven geroepen om innovatie te beschermen, maar tegenwoordig worden ze enkel als wapen gebruikt om innovatie te stoppen.

Volgend Drummond kan het aantal patentclaims waar een moderne smartphone mee te maken kan krijgen, oplopen tot wel 250.000 stuks. Die zijn volgens de topman vaak hoogst bedenkelijk en worden puur misbruikt om Android-toestellen duurder te maken voor consumenten. Mogelijk refereert hij daarbij aan de twee patenten waarvoor Apple HTC voor het gerecht heeft gesleept. Die hebben nogal algemene beschrijvingen. De patenten die daar in het geding zijn, zijn 5.946.647 (“a system and method for performing an action on a structure in computer-generated data”) en 6.343.263 (“real-time signal processing system for serially transmitter data”).

We kijken intensief naar manieren om te voorkomen dat concurrenten als Apple Android de nek omdraaien. Een van de manieren is ons eigen patentportfolio uitbreiden. Als we niet ingrijpen nu, hebben kopers minder keuzes voor hun volgende telefoon.

Engadget meldt dat twee medewerkers van Microsoft het verhaal van Google ontkrachten middels tweets. Zij stellen dat ze Google hebben benaderd om mee te bieden op de patenten die nu in hun nadeel werken.

Via MacRumors

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 augustus 2011, 12:57
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen android, apple, google, patenten, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.