Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Opinie: iedereen is betatester met de nieuwe Funda-app

Funda heeft een nieuwe app en iedereen mag meedoen als betatester! Maar het blijkt pas nadat je de app hebt geïnstalleerd. Is het wel zo'n goed idee om iedereen los te laten op een nieuwe 'experimentele' app?

Funda heeft een nieuwe app, met een nieuw design. De iPad-versie moest daarvoor sneuvelen en iedereen die de oude app nog gebruikt zal op termijn moeten overstappen. Maar waarom eigenlijk? Ik wil een goed werkende, goed geteste app. Wat ik niet wil is meewerken aan Funda’s ontdekkingstocht om zichzelf opnieuw uit te vinden van een huizensite naar een ‘platform voor de totale wooncyclus’, met een app die nog niet klaar is.

Vernieuwde Funda-app

Stel je wilt je app volledig vernieuwen: een ander design, betere filteropties, alles ziet er veel mooier uit dan voorheen. Je brengt een update uit, gebruikers stappen over, je lost nog wat laatste bugs op en je bent klaar. Zero inspanning, iedereen blij, de positieve reviews stromen binnen.

Maar Funda vond dat te makkelijk. Vandaar dat ze nu twee apps in de App Store hebben staan: ‘Funda oud’ en ‘Funda vernieuwt’. Het levert extra werk op voor gebruikers: die moeten de nieuwe app opzoeken en installeren, hun inloggegevens opzoeken en als het een beetje meezit kunnen ze 5 minuten later weer naar huizen speuren. Zoek je naar die nieuwe app in de App Store, dan krijg je als eerste de app voorgeschoteld waarvan Funda wil dat je die niet installeert, namelijk ‘Funda oud’.

Links de oude app, rechts de nieuwe app:

Funda: oude en nieuwe app

Het had zoveel gemakkelijker gekund. Funda had gewoon een goed geteste update van de bestaande app kunnen uitbrengen. In het verleden brachten ontwikkelaars wel eens (al dan niet gedwongen) een losse nieuwe app uit, omdat ze wilden overstappen naar een ander developeraccount, of omdat ze van hun slechte sterrenwaardering af wilden, maar dat geldt tegenwoordig niet meer. Er zijn betere methoden om een betatest te doen via TestFlight of HockeyApp, maar dat is een methode die steeds minder ontwikkelaars gebruiken. Met TestFlight kun je tegenwoordig 10.000 betatesters laten meedoen aan een besloten test, zonder gewone gebruikers ermee lastig te vallen.

Bekijk ook

5 manieren om je iPhone-app te testen en intern te distribueren

Wil je een zakelijke app intern distribueren, dan zijn daarvoor meerdere methoden. Dit artikel uit de serie iCulture Biz legt uit welke 5 methoden het meest geschikt zijn.

Funda vernieuwt-app

Bij het installeren van de vernieuwde app wordt al snel duidelijk wat er met deze nieuwe app aan de hand is: hij is nog niet helemaal af, het is een betatest. “We ontwikkelen de nieuwe Funda-app samen met jou”, meldt de huizensite. Een grote feedback-knop moet zorgen dat je als gebruiker zoveel mogelijk bugs gaat melden. Als je nog andere leuke ideeën voor de app hebt, dan zijn die ook welkom. Tof! Maar het zou sympathieker zijn geweest als er een verloting aan vastzat, zodat mensen ook nog het idee hebben dat ze kans maken op een beloning voor meewerken en meedenken.

Het gebeurt wel vaker dat ontwikkelaars apps online zetten die nog niet klaar zijn, maar Funda gaat nog een stap verder door de app niet te beperken tot een groepje betatesters die daar bewust en vrijwillig aan meedoet, maar door de app op iedereen los te laten. Noem het dan liever ‘Funda beta’, zodat gebruikers weten dat ze meedoen aan een test.

Funda app nieuw

Makkelijker filteren, maar niet op de iPad
Toegegeven, de app ziet er op een aantal punten wel moderner uit, met grotere foto’s om snel een eerste indruk te krijgen van een huis. Net als voorheen zitten er filteropties in, die nu wat makkelijker bereikbaar zijn via de zoekfunctie bovenin de app. Verder kun je op de kaart meteen een preview bekijken, net zoals bij veel hotelapps. Vooral het uiterlijk van de app is veranderd, de functionaliteit is nog vrijwel hetzelfde. Behalve dan dat je als iPad-gebruiker niet meer op de bank kunt hangen om huizen te kijken. De nieuwe app werkt vooralsnog alleen op de iPhone, maar misschien komt dat omdat ‘ie nog in beta is.

We hebben Funda om een reactie gevraagd en wachten nog op antwoord.

Inmiddels hebben we een reactie van Funda binnen via Rolf van der Steen, Product Owner Mobiel:

De situatie is precies zoals je het beschrijft; “funda vernieuwt” is de nieuwe app, “funda oud” de oude.
Op dit moment zitten we midden in de omschakeling. Zeer binnenkort zal de oude app niet meer in de app store te vinden zijn, en is de nieuwe app de enige funda app. De naam zal ook veranderen naar “funda”. Advies is dus om vooral de nieuwe app te gebruiken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 november 2017 om 16:15
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
Device
iPhone
Software
iOS

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.