iPhone-fabrikant Foxconn wil volledig overstappen op robots

Foxconn, Apple's belangrijkste fabrikant van iPhones, wil volledig overstappen op robots en is daarmee al hard op weg.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Momenteel zijn er voor de fabricage van iPhones nog honderdduizenden mensen nodig en zijn er complete steden gebouwd om de iPhone-fabricage mogelijk te maken. Maar de kans is groot dat er op termijn helemaal geen mensen meer aan te pas komen. Foxconn heeft namelijk een 3-stappenplan bekendgemaakt om de productie in de fabrieken volledig te automatiseren met robots.

Dat zegt Dai Jia-peng, algemeen manager van Foxconn’s Automation Technology Development Committee. Tijdens de eerste fase zullen robots het werk overnemen voor werk dat te gevaarlijk of onprettig is. De tweede fase bestaat uit het automatiseren van complete productielijnen, zodat het aantal robots kan worden opgevoerd. Tenslotte zullen in fase 3 complete fabrieken ontstaan, waarin het werk vrijwel volledig wordt uitgevoerd door robots. Er zijn alleen nog wat mensen nodig voor de logistiek, het inspecteren en testen. Bijkomend voordeel is dat het niet zoveel meer uitmaakt waar de fabrieken worden gevestigd. Ook in dunbevolkte gebieden waar weinig personeel te vinden is kan Foxconn dergelijke fabrieken opzetten.

Toch ligt het accent op China. Volgens manager Dai bevinden de fabrieken in Chengdu (West China), Shenzhen (Zuid China) en Zhengzhou (Noord China) zich al in fase 2 en 3. Er zijn al 10 volledig geautomatiseerde productielijnen. Er werken 40.000 zogenaamde Foxbots, speciale robots die in eigen huis zijn ontwikkeld. Afgelopen mei hadden ze al 60.000 fabrieksmedewerkers overbodig gemaakt.

Foxconn kan ze zelf bouwen en doet dat in een tempo van 10.000 Foxbots per jaar. Toch ziet Foxconn nog wel voordelen voor het inzetten van echte mensen: mensen kunnen gemakkelijk van taak wisselen, robots niet. Die moet je eerst weer opnieuw programmeren om te zorgen dat ze een andere taken kunnen uitvoeren. Eén van de volledig geautomatiseerde productielijnen wordt gebruikt voor de iPhone. In Zhengzhou, oftewel ‘iPhone City‘, staan door computers aangestuurde werktuigen.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.