Flotato maakt webapps op je Mac een stuk vlotter

Flotato is een nieuwe manier om webapps op je Mac te gebruiken, vooral voor mensen die tientallen tabbladen in Safari open hebben staan. Het werkt sneller en lichter dan in je browser. Flotato lijkt op de al langer bestaande Fluid-app, maar is op bepaalde punten toch weer anders.

Flotato: slimmer webapps gebruiken

Flotato is de oplossing voor een bekend probleem: je wilt bepaalde diensten zoals Instagram, Twitter, Gmail of Slack in je browser gebruiken en voor je het weet heb je een reeks tabbladen geopend waardoor je browser supertraag wordt. In plaats daarvan maakt Flotato er een apart venster van. Je hoeft niet eens na te denken waar je Flotato voor zou willen gebruiken, want de app laat bij het opstarten al meteen wat suggesties zien.


Je klikt op de ‘Get’-knop om een bepaalde webapp te starten. De app verschijnt vervolgens in je Programma-map, zodat je het icoontje naar het Dock kunt slepen of een snelkoppeling aanmaken. Flotato is gemaakt door Morten Just en in onderstaande video krijg je een indruk hoe het werkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Je kunt ook een nieuwe Flotato-app maken door de bestaande app te dupliceren in de Finder en de kopie een andere naam te geven. Op basis van de naam die je hebt gegeven probeert Flotato te raden welke dienst je bedoelt en zal proberen om de bijbehorende webapp te openen in een nieuw venster. Mocht dat niet lukken, dan kun je de bedoelde URL ook invoeren via de instellingen.

Flotato past het icoontje aan, zodat meteen duidelijk is welke webapp je gebruikt, zoals Twitter of Facebook. En het mooie is: je krijgt bij veel diensten ook een badge voor ongelezen berichten.

Flotato Mac

Sneller dan Safari- en Chrome-tabbladen
Flotato maakt gebruik van de WebKit-engine van de Mac en gebruikt vaak minder werkgeheugen (RAM) dan een tabblad. Dit komt omdat er geen plugins zijn en bijvoorbeeld geen bladwijzers op de achtergrond gesynchroniseerd hoeven te worden.

Flotato is niet alleen technisch slim bedacht, er zit ook een sympathiek betaalmodel achter. Je kunt het gratis gebruiken voor een handvol apps. Wil je meer, dan betaal je $15 voor onbeperkt gebruik. Een uitgebreidere test van de app vind je bij The Verge.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.