Waarom Fitbit een eigen smartwatch-OS ontwikkelde voor de Ionic

De Fitbit Ionic heeft een eigen besturingssysteem, Fitbit OS. Waarom koos de fabrikant niet voor Android Wear, dat kant en klaar erop te zetten is?

De eerste reacties op de Fitbit Ionic lopen uiteen. Sommige mensen vinden dat het er eindelijk een beetje op begint te lijken, anderen hebben besloten om na de aankondiging toch maar voor een Apple Watch te kiezen. Wat je ook van het uiterlijk vindt: Fitbit heeft een moedige keuze gemaakt door een eigen smartphone-OS te ontwikkelen. Dat was een bewuste keuze. Waarom hebben ze niet gewoon Android Wear erop gezet?


Fitbit Ionic zwemmen

Fitbit OS in plaats van Android

Als het om smartwatches gaat zijn er grofweg twee smaken: watchOS voor de Apple Watch en Android Wear voor de rest. Het gemak waarmee fabrikanten daarmee nieuwe smartwatches kunnen maken is terug te zien in het aanbod. Er zijn al honderden horloges met Android Wear, van goedkoop Alibaba-spul tot dure merken zoals Diesel en Michael Kors. Bijna allemaal maken ze gebruik van Android Wear, omdat het zo makkelijk is. Google zorgt voor het OS, de fabrikant hoeft zich alleen maar druk te maken over een leuk design.

Toch besloot Fitbit om een andere weg te bewandelen. Ze kochten twee makers van smartwatches op (Vector Watch en Pebble) en besloten een eigen smartwatch-OS te ontwikkelen. Dat was een bewuste keuze.

Fitbit Ionic grijsblauw

Focus op fitness
Fitbit OS is gebaseerd op dat van Pebble, het bedrijf dat ze eerder overnamen. Fitbit heeft het geoptimaliseerd voor fitness-apps, waardoor ze konden focussen op de functies die van belang zijn voor mensen die veel sporten. Volgens Thomas Sarlandie, voormalig Pebble-medewerker en tegenwoordig Fitbit’s director of software engineering, was het logischer om een eigen OS te ontwikkelen. “Android legt een hoop verplichtingen op, als het om hardware en design gaat”, aldus Sarlandie. “Wij ontwerpen onze eigen producten, waardoor we een betere batterijduur kunnen bieden en een vormfactor krijgen die beter aansluit op fitness.” Fitbit heeft nu meer controle over het eindresultaat en hoeft minder concessies te doen als het gaat om de chipset en gebruikerservaring.

Batterijduur en apps
Voor Fitbit speelde vooral de batterijduur. De meeste smartwatches houden het maar één dag vol, terwijl Fitbit-gebruikers gewend zijn aan een week batterijduur. Dat lukte uiteindelijk niet bij de Ionic, maar met vier dagen batterijduur presteert het horloge toch heel behoorlijk. Fitbit wilde ook de bestaande gebruikersinterface behouden en dat lukte minder goed met Android Wear. Nog een ander puntje: de smartwatch moest goed samenwerken met alle smartphones. Niet alleen iPhone en Android, maar ook Windows.

Fitbit Ionic kleuren

Door de keuze voor een eigen OS staat Fitbit wel voor een ander probleem: hoe overtuigen ze ontwikkelaars om apps te maken? Sarlandie maakt zich niet echt zorgen: er zijn al 67 miljoen Fitbits verkocht dus appontwikkelaars weten dat ze niet met zomaar een startup te maken hebben. Het is voor Strava reden om meteen bij de lancering mee te doen, ook omdat de gebruikersgroepen elkaar aanvullen. Bij Fitbit gaat het om stappen tellen en fit worden, bij Strava om sportievere prestaties. Andere partners zijn Starbucks, AccuWeather en later ook Nest, Flipboard, Adidas, Game Golf en Surfline.

Samsung’s keuze: Tizen OS
Overigens is Fitbit niet de enige fabrikant die kiest voor een eigen besturingssysteem. Ook Samsung keerde Android Wear de rug toe en levert de Gear S2 en Gear S3 met Tizen OS.

De Fitbit Ionic is inmiddels al in pre-order te bestellen bij diverse winkels, waaronder Coolblue en Bol.com. Je betaalt 350 euro.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.