Rabobank-app met overzicht van betaalverzoeken.

Rabobank checkt nu of je de juiste naam bij het IBAN-nummer ingevoerd hebt

Bij het overmaken via de Rabo Bankieren-app wordt nu gecontroleerd of de naam overeenkomt met het IBAN-nummer. Deze IBAN-Naam Check is bedoeld om fraude en verkeerde overboekingen te voorkomen.

Als je een overschrijving doet via de Rabo Bankieren-app (link), dan checkt de bank nu of de ingevoerde naam wel overeenkomt met het IBAN-nummer. Deze IBAN-Naam Check is door de Rabobank ontwikkeld en wordt binnenkort ook ingevoerd bij andere Nederlandse banken.

IBAN-Naam Check bij Rabobank

Je kunt een overschrijving vanuit de app van je bank doen naar een rekeningnummer dat al in je adresboek staat, maar je kunt natuurlijk ook direct een nieuw IBAN-nummer invoeren. Om verkeerde overboekingen en fraude te voorkomen, heeft de Rabobank de IBAN-Naam Check ontwikkeld. Wat de bank vanaf nu bij elke overschrijving doet, is controleren of de ingevoerde naam overeenkomt met het IBAN-nummer. Zodra dat niet het geval is, dan geeft de app dit aan in de vorm van een waarschuwing. De naam hoeft niet één-op-één overeen te komen met de bij de bank bekende naam, bijvoorbeeld met voor- en achternaam.

IBAN-Naam Check in de Rabo Bankieren-app.

Je kunt op dat moment alsnog de betaling versturen, maar je weet dan in ieder geval dat de naam zoals jij die ingevoerd hebt niet juist is met hoe deze bij de bank bekend is. De nieuwe functie controleert alleen of de naam klopt, maar corrigeert deze niet. Bovendien controleert de functie of het IBAN-nummer nog in gebruik is of dat de rekening niet meer bestaat. Tot slot wordt het verschil herkend tussen een particulier en zakelijk rekeningnummer. In het verleden hadden banken al hun eigen naamcheck ingevoerd. ING kon bijvoorbeeld zien of de naam van een andere ING-rekening wel juist was. Was dat niet het geval, dan werd er een suggestie gegeven van de naam die bij de bank bekend was.

Om gebruik te maken van de IBAN-Naam Check bij de Rabobank is het niet nodig om de app te updaten. Na de Rabobank komt de IBAN-Naam Check in de loop van 2017 ook beschikbaar bij andere Nederlandse banken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2017, 9:41
Categorie Apps
Onderwerpen iban, mobiel bankieren, rabobank

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.