iCloud Drive mappen delen

Apple stelt het delen van iCloud-mappen uit naar voorjaar 2020

Niet alles loopt op rolletjes bij Apple. Het delen van mappen in iCloud zou al in iOS 13 aanwezig zijn en stond ook gepland voor macOS Catalina. Maar Apple heeft nu stilletjes aangegeven dat het is uitgesteld naar het voorjaar van 2020.

Uitstel naar voorjaar 2020

Eerder dit jaar publiceerden we een tip over iCloud-mappen delen. Het werkte toen al in een vroege beta van iOS 13. Maar sindsdien is de functie verdwenen. Het zit niet in iOS 13 en ook in de pas verschenen update macOS Catalina zul je er vergeefs naar zoeken. Apple heeft nu stilletjes bevestigd dat de functie voor Catalina pas in het voorjaar komt. Het delen van losse bestanden is wel gewoon mogelijk.


Het delen van iCloud-mappen houdt in dat je een map in iCloud Drive kunt aanwijzen, die je met een privélink deelt met andere Apple-gebruikers. Vervolgens krijgen anderen toegang tot de map en kunnen ze bestanden toevoegen en bewerken. In vroege betaversies van iOS 13 en Catalina zat het er nog wel in, maar Apple vond blijkbaar dat het nog niet goed genoeg werkte. Ook op de Mac heeft de functie het niet gehaald. Sinds maandagavond kon je macOS Catalina installeren maar daarbij viel ons meteen op dat het delen van iCloud-mappen ontbrak. Ook het instellen van communicatielimieten voor Schermtijd op de Mac zit er nog niet in, maar dit uitstel was al eerder aangekondigd.

Het idee is dat je met de rechtermuisknop op een map klikt en vervolgens een link genereert die je via AirDrop, iMessage, Mail of diensten van derden kunt delen. In iOS druk je met je vinger op de betreffende map en vervolgens tik je op Voeg personen toe om aan te geven met wie je de map wilt delen. Mensen die de link ontvangen krijgen toegang tot de map in iCloud Drive en kunnen nieuwe bestanden toevoegen. Ze blijven ook op de hoogte als er iets in het bestand is gewijzigd. Dit brengt natuurlijk wel het gevaar met zich mee dat iemand jouw iCloud-opslag kan vullen met heel grote bestanden.

Bekijk ook

Zo deel je mappen in iCloud Drive op iPhone, iPad en Mac

Vanaf iOS 13.4 is het mogelijk om mappen te delen met anderen vanuit iCloud Drive. In deze tip leggen we uit hoe je dit doet en welke opties je kunt instellen bij het delen van een map.

Stilletjes uitgesteld
Apple maakte de gewijzigde planning niet met veel fanfare bekend, maar voegde op de pagina met functies van macOS Catalina een klein tekstje toe: “Vanaf dit voorjaar”. Op de pagina met iOS 13-functies staat in de kleine lettertjes nog steeds “Later dit najaar” maar het is vrijwel zeker dat de functie ook in iOS en iPadOS wordt uitgesteld. Apple heeft de pagina waarschijnlijk nog niet bijgewerkt (de Engelstalige versie van de pagina meldt bijvoorbeeld nog oude informatie). De functie zit nog niet in de beta van iOS 13.2.

Wil je toch mappen delen, dan kun je gebruik maken van diensten van anderen, zoals Dropbox en Google Drive. Een ander alternatief is om je bestanden te zippen en vervolgens als één bestand te delen.

Er staan nog veel meer functies op de planning. We hebben een overzicht van iOS 13-functies die zijn uitgesteld naar dit najaar of later. Dat geldt bijvoorbeeld voor het delen van audio via je AirPods.

Bekijk ook

Deze zeven uitgestelde functies van iOS 13 verschijnen in het najaar

Apple heeft iOS 13.1 uitgebracht, maar er is nog een aantal functies in aantocht. Dit zijn de zeven iOS 13 functies die uitgesteld zijn naar later dit najaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.