Deezer SongCatcher

Deezer SongCatcher nu op iOS: muziek herkennen zonder Shazam

Deezer heeft SongCatcher in de iPhone-app beschikbaar gesteld. Dit is een alternatief voor Shazam om muziek te herkennen en is te vinden in de bestaande app van Dezer. Je kunt gevonden nummers meteen afspelen of aan een favorietenlijst toevoegen.

Update 12 juli 2019: Het heeft even geduurd, maar Deezers SongCatcher gaat nu echt van start op de iPhone. Met SongCatcher is Deezer niet meer afhankelijk van Shazam, dat al een tijdje geleden door Apple is overgenomen. Hoor je een leuk nummer in een reclamespotje of onderweg, dan kun je de zoekfunctie in de Deezer-app starten en kijken hoe het nummer heet. Het werkt zowel in de gratis als in de betaalde versie van Deezer. En met 56 miljoen titels in de database is de kans groot dat het gezochte nummer er tussen zit.

Nieuw ontdekte nummers kun je direct aan je favorieten of aan een afspeellijst toevoegen, of gewoon afspelen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 18 december 2017.Nu Apple Shazam heeft overgenomen is het maar de vraag wat er met de losse apps gebeurt. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals Soundhound, MusicID en andere die je vindt in onze lijst met apps voor het herkennen van muziek. Maar er komt nog een alternatief aan: Deezer werkt namelijk aan SongCatcher, een dienst waarmee je óók muzieknummers kunt herkennen.

SongCatcher: muziek herkennen met Deezer

Deezer is een aanbieder van streaming muziek. De afgelopen maanden hebben ze gewerkt aan een muziekherkenner à la Shazam, maar dan gebouwd met eigen technologie. Momenteel kan een select groepje Deezer-abonnees er al gebruik van maken via het betaprogramma. Het idee is dat muziekliefhebbers vergeten muzieknummers opnieuw ontdekken of onbekende nummers opzoeken en ernaar luisteren. Deezer noemt alvast de drie hoofdfuncties:

  • Het razendsnel herkennen van een muzieknummer binnen de Deezer-app.
  • Nieuw ontdekte nummers aan de favorietenlijst of aan een afspeellijst toevoegen.
  • Alle met SongCatcher ontdekte nummers afspelen via de Deezer-app.

Deezer SongCatcher zal de komende maanden beschikbaar komen voor mensen die Premium+ abonnee zijn. Eerst zal de functie te gebruiken zijn op Android, volgend jaar ook op iOS. Je kunt zoeken naar meer dan 44 miljoen tracks die in de collectie van Deezer staan. Voor mensen die Deezer gebruiken kan het een prima oplossing zijn, omdat het standaard is ingebouwd in de app. Je hoeft dus niet de herkende liedjes door te sturen naar Deezer. De dienst wordt aangestuurd door ACR-cloud en werkt precies hetzelfde als alle andere herkenningsdiensten voor muziek: houd je toestel bij de speaker en start de zoekfunctie. Vlak daarna krijg je te zien om welk nummer het gaat.

In Nederland zitten de meeste Deezer-gebruikers bij T-Mobile, waar ze met korting een bundel kunnen afsluiten: Deezer Vast voor €5,99 per maand, Deezer Flexibel voor €9,99 per maand en Deezer Familie voor €14,99 per maand. Alleen de twee laatstgenoemde bundels zijn maandelijks opzegbaar.

Muziekherkenning verklapt trends
Wat de Shazam-overname betreft zijn er nog steeds vragen waarom Apple ervoor heeft gekozen om voor 400 miljoen dollar een eigen muziekherkenner in huis te halen, terwijl het al sinds 2014 nauw met Siri samenwerkt. Langzamerhand worden meer details duidelijk. Zo zou Shazam actief naar overnamekandidaten hebben gezocht, waarbij Snapchat en Spotify in beeld kwamen. Doorslaggevend waren wellicht de vele patenten en de enorme hoeveelheid data die Shazam heeft verzameld. Shazam weet waar mensen naar zoeken en kan daardoor ook trends voorspellen en achterhalen welke opkomende artiesten vlak voor hun definitieve doorbraak staan. Die data kan Apple weer gebruiken om het eigen streaming-aanbod van Apple Music interessanter te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.