Bowers & Wilkins Formation Audio

Bowers & Wilkins Formation is een luxe alternatief voor Sonos, werkt met AirPlay 2

Audiofabrikant Bowers & Wilkins heeft de Formation Suite speakers aangekondigd. Het gaat om high-end draadloze multiroom speakers met AirPlay 2, als luxe alternatief voor Sonos.

Bowers & Wilkins Formation Suite bestaat uit een reeks draadloze speakers. Het gaat in totaal om vijf verschillende modellen, die een eigen mesh-netwerk creëren om met elkaar in contact te blijven. Dit functioneert dus onafhankelijk van je draadloze netwerk thuis. Je kunt er muziek in 24-bit audio en 96 kHz sample rate mee afspelen en dat is een hogere audiokwaliteit dan bij Sonos. Het zou tweemaal zo getrouwe muziekweergave moeten bieden als bestaande speakersystemen van andere merken, zo beweert de fabrikant. Bovendien zou dit het eerste draadloze speakersysteem moeten zijn die dezelfde audiokwaliteit biedt als high-end bekabelde systemen. Of jij dat ook zo ervaart is natuurlijk erg subjectief, dus daar wagen we ons niet aan. B&W belooft in ieder geval een rijke en brede geluidsweergave en het werkt zowel met Wi-Fi als met Bluetooth en AirPlay 2. Hou rekening met een prijskaartje vanaf €700 voor het goedkoopste onderdeel, de Formation Audio.


De producten werden vorige week tijdens een media-event in New York gepresenteerd en worden nu officieel aangekondigd. Voor in je home cinemasysteem is er de Formation Bar (€1249), bedoeld om onder een grote televisie te plaatsen. Deze heeft drie kanalen en negen geoptimaliseerde drivers, die je kunt combineren met andere speakers uit de serie. Je kunt deze soundbar echter ook los gebruiken en het daarna verder uitbreiden.

Formation Bar onder de televisie

Deze kun je aanvullen met de Formation Bass (€1100), een tonvormige speaker die je op bovenstaande foto op de grond ziet liggen en die bedoeld is om tijdens het kijken van films en tv-series een diepere bas te geven, zonder dat er vervorming optreedt. Hij heeft aan weerszijden een driver, een krachtige Class D-versterker en dynamische EQ.

B&W Formation Bass

Daarnaast zijn er de Formation Duo-speakers (twee stuks voor €4000), die qua design zijn afgeleid van de al langer bestaande bedrade speakers van het bedrijf. Ze maken gebruik van nieuwe technologie en hebben bovenop een tweeter van koolstofvezel. Als je al een speaker uit de B&W 700-serie in huis hebt staan of de Continuum Cone uit de B&W Diamond 800-serie kent, zullen deze prijzige speakers er vertrouwd uitzien. Je kunt kiezen uit wit of zwart.

Formation Duo wit in woonkamer

Het goedkoopste onderdeel in de serie is de Formation Audio (€700), waarmee je een passief systeem kunt omzetten naar een multiroom speakersysteem. Dit kan handig zijn als je nog analoge apparaten hebt waarmee je wilt streamen. Het ziet eruit als een rechthoekig laag kastje, waarbij de bovenkant ook weer voorzien is van reliëf.

Formation Wedge wit

Zoek je een speaker voor in de keuken, dan zou je kunnen kiezen voor de Formation Wedge (€1000). Deze is verkrijgbaar in zwart en wit en heeft een aparte vorm. De achterkant is gemaakt van geperst hout, terwijl de voorkant een grillige vorm heeft, bedekt met textiel. Dit is een groot verschil met de speakers van Sonos, die een veel strakker design hebben en minder in het oog vallen. Je kunt de Wedge met een behuizing van 120 graden bijvoorbeeld in een hoekje in de keuken plaatsen.

Formation Wedge zwart

Je kunt deze speakers in combinatie gebruiken, maar het kan ook los. De speakers zijn tot op 1 milliseconde met elkaar gesynchroniseerd, waardoor je geen vertraging zou moeten horen. Het werkt met Spotify Connect en AirPlay 2, maar het duurt wel even voordat je alles hebt ingesteld. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Op de website van Bowers & Wilkins is meer informatie te vinden en binnenkort kun je ze ook aantreffen bij de bekende adressen zoals Coolblue en MediaMarkt.

Formation Wedge

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.