iPad Pro groot en klein

Benchmarks bevestigen: iPad Pro heeft 2GB RAM en verlaagde kloksnelheid

De iPad Pro heeft 2GB RAM en een iets lagere kloksnelheid dat het grotere model, zo blijkt uit de eerste benchmarks. Ook de iPhone SE beschikt over 2GB RAM.

De kleinere iPad Pro beschikt over 2GB werkgeheugen, half zoveel als in de 12,9-inch iPad Pro. Uit benchmark-metingen van Geekbench is af te leiden dat er in de tablet 2GB RAM aanwezig is, dezelfde hoeveelheid als in de iPad Air 2. Ook ligt de kloksnelheid van de 9,7-inch iPad Pro iets lager dan bij het 12,9-inch exemplaar: geen 2,25GHz maar 2,16GHz. Het is alleen de vraag of je daar in de praktijk veel van zult merken.

iPad Pro groot en klein

2GB RAM in de iPad Pro

Gisteren kon je in onze vergelijking van de kleine en grote iPad Pro al zien dat de diverse punten van elkaar verschillen. Vooral het formaat en de camera lopen uiteen. Opvallend is dat de 9,7-inch iPad Pro op een aantal punten geavanceerder is dan het grote model, bijvooorbeeld wat de camera en het display betreft. Op papier is de grotere iPad Pro het snelst, maar zoals uit de benchmarks blijkt: de cijfers liggen dicht bij elkaar.

Waarom heeft Apple voor 4GB RAM gekozen bij het grote model? Misschien heeft het te maken met het grotere aantal pixels dat moet worden aangestuurd. Matthew Panzarino van TechCrunch publiceerde gisteren de eerste foto’s van een Geekbench-benchmark die hij met de kleinere iPad Pro had uitgevoerd. Daarmee haalde hij een single-core score van 2977 en een multi-core score van 5577. Met de grotere 12,9-inch iPad Pro haalden we vorig jaar een single-core score van 3213 en een multi-core score van 5480. Erg ver lopen de metingen dus niet uiteen. Ter vergelijking: de iPad Air 2 haalde respectievelijk 1843 en 4595.

Wil je zelf de benchmark-metingen op Geekbench bekijken, hou er dan rekening mee dat de kleinere iPad Pro niet meteen makkelijk te herkennen is. Je ziet aan de hoeveelheid geheugen (1,92GB) dat het om de kleine variant gaat. Bij de grote iPad Pro staat 3981MB.

iPhones 3 formaten

Ook de iPhone SE heeft 2GB RAM

Voor de iPhone SE geldt trouwens hetzelfde: ook die beschikt over 2GB RAM, net zoveel als in de iPhone 6s. Dat weerlegt eerdere geruchten dat er slechts één gigabyte werkgeheugen in zou zitten. De kloksnelheid is gelijk aan die van de iPhone 6s. Het laat zien dat je met de iPhone SE een klein maar toch heel krachtig toestel in huis haalt. Wil je de verschillen tussen de iPhone SE en de iPhone 6s weten, dan vind je in onderstaand artikel een uitgebreide tabel.

https://www.iculture.nl/verschillen-iphone-se-vs-iphone-6s/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2016, 16:30
Categorie iDevices
Onderwerpen benchmark, ipad pro

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.