iPhone SE vergelijking iPhone 6s

Dit zijn de verschillen tussen de iPhone SE en iPhone 6s

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone SE en de iPhone 6s? iCulture zet ze overzichtelijk op een rijtje in dit artikel. Zitten er echte dealbreakers tussen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone SE vs iPhone 6s

Als je momenteel in de markt bent voor een nieuwe iPhone, heb je genoeg keuze. Gaat het om de nieuwste technologie, dan blijven er twee toestellen over: de pas aangekondigde iPhone SE en de iPhone 6s. In dit overzicht kun je zien wat de belangrijkste verschillen tussen de twee toestellen zijn, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

De iPhone SE is vanaf 29 maart te bestellen in de online Apple Store.

Verschillen iPhone SE en iPhone 6s in een handige tabel

Op het eerste gezicht is meteen duidelijk wat het verschil tussen de iPhone SE en iPhone 6s is: het schermformaat. Het ene toestel heeft een 4-inch scherm, het andere een 4,7-inch scherm. Technisch zijn ze vrijwel gelijk… of toch niet? In onderstaande vergelijkingstabel, gemaakt door huisdesigner @basvanderploeg, zul je zien dat er toch nog wel meer technische verschillen zijn dan je aanvankelijk zou verwachten.

Tip: de veel grotere 5,5-inch iPhone 6s Plus hebben we niet in de vergelijking meegenomen, omdat er maar weinig mensen zullen zijn die zitten te twijfelen tussen het allerkleinste en het allergrootste toestel.

iCulture verschillen iPhone SE vs iPhone 6s

Hieronder vind je een korte toelichting op bovenstaande punten:

Opslagruimte en prijs
Bij de iPhone 6s heb je meer keuze, maar ben je ook een stuk duurder uit. Helaas ontbreekt bij beide modellen de geliefde 32GB-optie.

Kleurkeuze en materiaal
Beide modellen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, in de vier bekende kleuren spacegrijs, zilver, goud en rosegoud. De afwerking en het design is iets verschillend, maar wat kleur betreft heeft geen van beide toestellen een streepje voor. Bij de iPhone SE heb je aan de achterkant strookjes glas in een afwijkende kleur, terwijl je bij de iPhone 6s te maken hebt met de (lelijke?) antennestrepen. De iPhone 6s is gemaakt van 7000 serie-aluminium, de iPhone SE van ‘gewoon’ aluminium.

Processor
Beide hebben een 64-bit A9 chip met M9 motion co-processor. Wat we nog niet weten is de kloksnelheid van de chips. Apple kan daarvoor gekozen hebben bij de iPhone SE om energie te besparen, omdat er in dit toestel immers een kleinere batterij zit.

Update 19:00 uur: de iPhone SE heeft net als de iPhone 6s 2GB RAM.

Schermformaat
Hier moeten we iets technischer worden. De iPhone 6s heeft een 4,7-inch scherm met een hogere resolutie, maar de pixeldichtheid is bij beide smartphones hetzelfde. Beide schermen gebruiken dezelfde technologie met LED-achtergrondverlichting, maar de iPhone 6s geeft kleuren realistischer weer dankzij de contrastratio van 1400:1, beter dan de 800:1 van de iPhone SE. Beide modellen hebben een helderheid van maximaal 500 cd/m2, ondersteunen full sRGB en hebben een vingerafdrukbestendige coating.

3D Touch
Hier kunnen we kort in zijn: alleen de iPhone 6s ondersteunt 3D Touch.

NFC en Bluetooth
Beide toestellen werken met Bluetooth 4.2, een energiezuinige variant. Ook beschikken ze beide over NFC en zijn ze geschikt voor Apple Pay.

Mobiele netwerken
Op dit punt scoort de iPhone 6s toch iets beter, met ondersteuning van LTE Advanced. De iPhone SE werkt alleen met LTE Lite en werkt met minder 4G-frequentiebanden. In de praktijk zul je daar nauwelijks iets van merken, omdat alle gangbare 4G-frequentiebanden die in de westerse wereld gebruikt worden, zijn afgedekt. wat de ondersteuning voor TD-LTE, TD-SCDMA, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA, CDMA EV-DO Rev. A en GSM/EDGE betreft zijn beide toestellen hetzelfde.

Wi-Fi
De iPhone 6s ondersteunt MIMO, voor snellere gelijktijdige doorvoer van data op Wi-Fi-netwerken. Daarvoor heb je een router met meerdere antennes nodig. De iPhone SE ondersteunt dit niet.

Camera achter
De camera aan de achterkant is bij beide toestellen hetzelfde. In beide gevallen gaat het om een 12-megapixelcamera met 1.22µ pixels sensor. De camera’s ondersteunen dezelfde functies, zoals True Tone-flitser en 4K-videofilmen. Wel geeft Apple aan dat de iPhone 6s een ‘nieuwere’ sensortechnologie gebruikt, maar dit leidt tot slechts kleine verschillen in specificaties en functionaliteit. Zo ondersteunt de iPhone 6s auto-HDR voor video’s, de iPhone SE niet.

Frontcamera
De selfie-camera aan de voorzijde is op de iPhone 6s veel beter: 5 megapixel in plaats van 1,2 megapixel. Ook is het diafragma iets verschillend: ƒ/2.4 op de iPhone SE en ƒ/2.2 op de iPhone 6s (en op trouwens alle andere modellen in de iPhone 6-familie).

Touch ID
Alleen de iPhone 6s heeft een tweede generatie Touch ID-sensor, die sneller reageert als je je vinger erop plaatst. Wat ons betreft geen doorslaggevende factor.

Afmetingen en gewicht
De iPhone SE is door het kleinere scherm iets compacter en lichter, maar is ook iets dikker. Het is maar net wat je prettig vindt.

Batterijduur
We vermoeden dat Apple de kloksnelheid van de A9-processor iets heeft teruggeschroefd, want de iPhone SE is energiezuiniger en heeft daardoor ook een langere batterijduur. Dat is gunstig, maar zal ook betekenen dat de iPhone SE iets minder krachtig is.

Overige sensoren
De iPhone 6s heeft een barometer, die niet in de iPhone SE zit. Met deze barometer kan het toestel hoogteverschillen en verticale bewegingen (bijvoorbeeld traplopen) beter meten.

Conclusie: prijs en uiterlijk doorslaggevend

Ondanks de kleine verschillen, zal het bij de meeste mensen vooral uitdraaien op een afweging tussen prijs (de iPhone SE is aanmerkelijk goedkoper) en het uiterlijk. Misschien vind je het design van de iPhone 5-serie veel mooier en vind je de ronde hoeken en de antennestrepen van de iPhone 6-serie helemaal niets. In dat geval is de iPhone SE jouw ideale toestel. Het kan ook zijn dat je het design van de iPhone 5-serie wel een beetje beu bent en liever een iets groter model hebt. Het toch wel forse prijsverschil tussen beide toestellen is te verklaren door het formaat, maar ook met de iets betere technologie die in de iPhone 6s zit. Maar als je goed kijkt, zitten er bij die verschillen eigenlijk nauwelijks echte dealbreakers.

De iPhone SE is vanaf 29 maart te pre-orderen in de online Apple Store.

Graphics @basvanderploeg

Alle aankondigingen nog eens nalezen? Lees onze samenvatting van 21 maart in onderstaand artikel.

Tip! Inmiddels kun je al de iPhone SE reserveren in Nederland en België. Check ook onze iCulture Vergelijker voor de iPhone SE prijzen en de beste iPhone-aanbiedingen van dit moment.

Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2016, 11:19
Categorie iDevices
Onderwerpen 21 maart, iPhone 6s, iPhone SE
Device iPhone SE

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.