Apple GoPro Patent

GoPro-investeerders in paniek na onthulling nieuw patent Apple

De aandeelprijs van GoPro zakte vannacht ineens met 12 procent, nadat Apple een nieuw patent voor een camera had onthuld. Vreesden investeerders de concurrentie?

Apple GoPro PatentDe aandeelprijs van GoPro zakte vannacht met zo’n 12 procent in de Verenigde Staten, nadat er een nieuw patent van Apple werd gepubliceerd. In het patent beschrijft Apple een stevige camera vergelijkbaar met die van GoPro, die je met een afstandsbediening kunt bedienen. Hierdoor is de camera ideaal voor bijvoorbeeld het opnemen van actieshots.


De Apple-camera zou vanaf een polsband te bedienen zijn, wat lijkt te wijzen op mogelijke Apple Watch-integratie. Daarnaast zou het accessoire waterdicht zijn. Met een speciaal bevestigingspunt hang je de camera aan het stuur van een fiets of een helm. Een ingebouwde beeldstabilisator zorgt ervoor dat de gefilmde beelden er ondanks de vele bewegingen bij het sporten goed uitzien.

Het patent voor de actiecamera was in 2012 nog in het bezit van Kodak, waarna hij aan Apple werd verkocht. Op 13 januari 2015 werd het patent openbaar gemaakt. Nadat een aantal technologiesites het patent hadden besproken, zagen we opeens de aandeelprijs van actiecamera-maker GoPro dalen. Investeerders denken wellicht dat Apple aan een concurrent werkt, waardoor de toekomst van GoPro er iets minder rooskleurig uitziet.

Zo zeker zijn Apple’s plannen voor een GoPro-achtige camera echter nog niet. Hoewel Apple met het patent de technologie in huis heeft om zo’n camera te maken, is het nog de vraag of en wanneer Apple deze op de markt wil brengen. We zien op iCulture geregeld patenten voorbijkomen voor interessante technologieën, waar vervolgens jarenlang niks mee gebeurt. Zo patenteerde Apple bijvoorbeeld in 2007 een speciale oplader die je iPhone tegen diefstal moet behoeden. In 2013 zagen we een Apple-patent voor virtual reality, maar niks wijst er verder op dat Apple werkt aan een eigen vr-bril. Apple vraagt vaak patenten aan om zich te kunnen indekken in toekomstige patentzaken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2015, 7:52
Categorie Apple
Onderwerpen camera, gopro, patent
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.