Originele iPhone designers

Nederlandse iPhone-ontwerper Bas Ording ook overgestapt naar Tesla

De Nederlandse iPhone-designer Bas Ording werkt ook bij Apple. Hij maakt deel uit van een groeiende lijst van Apple-medewerkers die naar Tesla zijn overgestapt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple moet serieus rekening gaan houden met een leegloop van talent naar Tesla. Na Touch Bar-ontwerper Matt Casebolt en de veelbesproken overstap van hoofd developertools Chriss Lattner blijkt ook de Nederlander Bas Ording de overstap te hebben gemaakt naar Tesla. Ording ontwierp de gebruikersinterface van de iPhone.

Bas Ording op LinkedIn

Ording stapte al een paar jaar geleden op bij Apple. Hij noemde als reden dat hij te veel tijd in de rechtbank doorbracht, omdat zijn naam op heel wat patenten wordt genoemd. Misschien is het wel dezelfde reden waarom Matt Casebolt Apple de rug toekeerde: zijn naam staat op 52 patenten van Apple. Ording verdween een tijdje uit beeld en blijkt nu uiteindelijk voor een baan bij Tesla te hebben gekozen, waar hij User Interface Designer is.

Originele iPhone designers

Ording was eerder deze maand nog te zien op een Instagram-foto, waarop de designers van de originele iPhone het 10-jarige jubileum vierden. In het midden staan de twee Nederlanders Bas Ording en Marcel van Os. Van Os werkt nog steeds bij Apple als senior interface designer, een rol die hij al sinds 2002 vervult. Ording werkte sinds 1998 bij Apple, nadat hij van 1992 tot 1997 de Utrechtse Hogeschool van de Kunsten had doorlopen. In 2013 vertrok hij bij Apple, maar het duurde wel even voordat hij zijn Linkedin-pagina aanpaste, waardoor het pas in 2014 werd ontdekt.

Tekstselectie in iOS
Ording ontwierp onder andere de manier waarop je tekst kunt selecteren en kopiëren in iOS. Ording en Van Os staan op meerdere patenten voor de eerste iPhone. Dat leidde ertoe dat Ording meermaals moest getuigen in rechtszaken tussen Apple en Samsung, die vooral in de periode van 2012 tot 2014 speelden maar nog steeds niet zijn afgerond.

Veel meer talent van Apple naar Tesla

De overstap van talent van Apple naar Tesla is overigens niet nieuw. In februari 2015 meldde Bloomberg al dat er sprake was van een leegloop bij Apple en dat er al minstens 150 Apple-medewerkers waren overgestapt naar Tesla. Anno 2017 gaat het gewoon door, al krijgen de transfers nu wat meer aandacht nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat Apple ook aan software voor zelfrijdende auto’s werkt.

Tesla kaapte in 2015 al meer medewerkers bij Apple weg dan van andere techbedrijven en autofabrikanten. Apple probeerde medewerkers te winnen met een overstapbonus van 250.000 dollar en 60 procent salarisverhoging, maar dat heeft lang niet altijd gewerkt. Voormalig Apple-medewerkers zien het werken bij de toekomstgerichte autofabrikant wel zitten. Bovendien is Elon Musk een visionair, net als Steve Jobs dat voor Apple was.

Tesla-medewerkers die eerder bij Apple werkten

Update: ook deze Apple-medewerkers stapten over naar Tesla

Er zijn nog meer mensen van Apple overgestapt naar Tesla. Lang niet alle namen zijn bekend, maar met wat speurwerk is onderstaande lijst boven water gekomen. Achter de naam staat steeds welke rol ze bij Apple vervulden:

  • Sarah O’Brien, PR
  • David Erhart, director of reliability engineering
  • Chester Chipperfield, special projects
  • Charles Kuehmann, director of product design
  • Thomas Zwingman, senior staff reliability engineer
  • Sankarshan Murthy, product manager, werkte aan Apple Watch en iPhone 5c
  • Timothy Hatcher, software engineering manager WebKit
  • Andrew Graham, motion sensors engineer
  • Aaron Sigel, manger is OS security

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2017, 17:56
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, tesla

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.