Chriss Lattner van Apple

Apple’s hoofd developertools Chris Lattner stapt over naar Tesla

Chris Lattner gaat Apple verlaten. Apple's Director of Developer Tools was verantwoordelijk voor Swift, Xcode en andere ontwikkelaarstools binnen Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple’s Director of Developer Tools Chris Lattner gaat Apple verlaten, de drijvende kracht achter de Swift-programmeertaal. Lattner werkte meer dan tien jaar bij Apple en kan met recht een veteraan worden genoemd. Hij is een bekend gezicht in de ontwikkelaarscommunity en was leider van het team dat ontwikkeltools binnen Apple maakt. Hij stuurde ook de teams aan achter Xcode en andere ontwikkelaarstools en -compilers binnen Apple. Lattner heeft zelf bekendgemaakt dat deze maand de deur definitief achter zich dichttrekt, in ruil voor kansen “in another space”. Hij zal worden opgevolgd door Ted Kremenek, de huidige Senior Manager of Languages and Runtimes bij Apple.

Update 22:00 uur: Inmiddels is bekend dat Chris Lattner zal overstappen naar Tesla. Bij Tesla zal hij de ontwikkeling van Autopilot leiden, de software voor zelfrijdende auto’s. Deze software wordt momenteel nog getest, maar Tesla lijkt er serieuze plannen mee te hebben nu ze Lattner hebben aangesteld. Dat Lattner vertrekt is opmerkelijke move, zeker nu Apple de focus van de eigen autoplannen (Project Titan) lijkt te hebben verlegd van auto’s naar software voor zelfrijdende auto’s.

Chriss Lattner van Apple

Chris Lattner weg bij Apple

Kremenek zal de nieuwe projectleider worden voor de Swift-programmeertaal en Swift.org. Hij was al nauw betrokken bij alle werkzaamheden voor het Swift-team en hoeft dus nauwelijks ingewerkt te worden. De plannen met Swift gaan dan ook op dezelfde voet voort: Swift 4 is momenteel in ontwikkeling en zal onder leiding van de nieuwe projectleider worden uitgebracht. Tijdens WWDC 2017 kunnen we er meer over horen. In het voorjaar van 2017 komt echter eerst nog Swift 3.1 uit.

Apple heeft met Swift een eigen programmeertaal ontwikkeld, dat sinds vorig jaar open source is. Om te zorgen dat ook de jongste generatie met Swift vertrouwd raakt heeft Apple de Swift Playgrounds-app uitgebracht waarmee je op een laagdrempelige manier kunt leren programmeren. Ook zijn er regelmatig workshops in de Apple Stores waar je gratis kunt leren programmeren met de Playgrounds-app.

Lattner blijft nog wel een actief lid van het Swift Core Team en belooft ook nog regelmatig een bijdrage te leveren aan de Swift-mailinglijst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2017, 9:14
Categorie Apple
Onderwerpen developers, swift, xcode

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.