Augmented Reality-prentenboek

Augmented reality kom je overal tegen, ook als je geen spelletjes speelt

Iedereen krijgt ermee te maken

Vind je augmented reality helemaal niets en denk je dat het vooral iets is voor spelletjes? Kijk dan maar eens goed naar deze voorbeelden. Er zijn nog veel meer toepassingen van ARKit mogelijk in het dagelijks leven, waardoor iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan de autoshowroom, het ziekenhuis of op school.

Sinds de komst van Apple’s ARKit komt augmented reality steeds vaker voorbij in games voor de iPhone en iPad. Maar er is veel meer mogelijk, ook toepassingen waar je niet zo snel aan denkt. Dus ook wanneer het spelen van spelletjes niet zo jouw ding is, krijg je binnenkort op steeds meer plekken te maken met augmented reality.

#1 Bij het kopen van een auto
Mercedes heeft bijvoorbeeld een app ontwikkeld waarbij je alvast een kijkje kunt nemen in je nieuwe auto, zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. Door gebruik te maken van Apple’s ARKit kun je vanuit je eigen woonkamer om de auto heen lopen. Je kunt zelfs de kleuren van de auto aanpassen, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Ook kun je meteen een kijkje nemen onder de motorkap. Dat is nog eens een makkelijke manier om een nieuwe auto uit te zoeken!

#2 Bij het bestellen van eten
Het bestellen van eten in een restaurant via een iPad kan al wat langer. Maar hoe ziet het gerecht eruit als het voor je op het bord ligt? Hoe groot is de portie? Zit er patat bij? Er zijn restaurants die foto’s van de gerechten aan de muur hangen, maar er is ook een modernere manier. Er zijn inmiddels bedrijven die AR toepassen om je eten te bestellen. Je ziet direct het gerecht voor je neus staan. Zo kun je gemakkelijker iets lekkers uitzoeken.

#3 In de zorg
De zorg is continu bezig met innovatie en ook daar wordt al geëxperimenteerd met augmented reality. Bijvoorbeeld tijdens gesprekken met een patiënt. Hoe leg je bijvoorbeeld aan een patiënt uit waar je blinde darm zit of hoe het lymfestelsel loopt? Artsen kunnen gemakkelijker uitleggen wat een ziekte of aandoening inhoudt door beelden te tonen. De patiënt krijgt een beter beeld van de ziekte en de arts is minder tijd kwijt met uitleg. Het is gewoon ook veel interessanter om naar een afbeelding te kijken en het probleem gevisualiseerd te zien, dan je een beeld te vormen op basis van mondelinge informatie van een arts.

#4 Voor online tutorials
Wist je dat je augmented reality ook kunt gebruiken om dingen te maken, als handleiding? Onlangs schreven we over een app die je helpt met IKEA-meubels in elkaar zetten. Door je stap voor stap mee te nemen in het bouwproces, zie je precies wat er moet gebeuren en welke onderdelen je nodig hebt. Zo wordt het nog makkelijker om alles zelf in elkaar te zetten. Maar ook voor simpele dingen als het leren tekenen van een bloem is augmented reality geschikt. In de industrie is augmented reality ook handig, want als er een machine kapot is kan een app precies aangeven aan welk hendeltje je moet trekken.

#5 Reclame maken
Ben je nog aan het twijfelen of je die ene speelgoedauto voor je neefje wel moet kopen? Sommige bedrijven maken gebruik van ARKit om reclame te maken voor hun product. Zo kun je eerst kijken of het daadwerkelijk iets is. Soms doen bedrijven gewoon iets geks met ARKit, om op die manier naamsbekendheid op te bouwen.

#6 Op school
Bedrijven experimenteren steeds vaker met lesmateriaal dat gebruik maakt van AR. Denk bijvoorbeeld aan een molecuul tijdens de scheikundeles. Normaal staat er in een boek een plaatje van alle onderdelen, maar nu kun je er omheen kijken en kan er een hoop extra informatie worden gegeven aan de leerling. Apple liet tijdens het onderwijs-event van afgelopen maand ook een goed voorbeeld zien: in plaats van een kikker open snijden kun je het ook digitaal doen, met een virtuele AR-kikker die op je bureau lijkt te liggen.

#7 Tijdens exposities of evenementen
Je kunt ARKit ook tegenkomen tijdens exposities of evenementen. Bedrijven kunnen de technologie inzetten om meer aandacht te trekken voor hun product of om te laten zien wat het product doet en hoe het werkt. Dit werkt vooral goed bij producten die te groot of te talrijk zijn om mee te nemen naar de beursvloer. Denk bijvoorbeeld aan een pianovleugel: een fabrikant kan onmogelijk 100 verschillende modellen meenemen, maar kan met augmented reality wel projecties laten zien.

Apple Park Visitor Center: augmented reality-demo van de campus

#8 In de bouw
Ook in de bouw-sector kan gebruik worden gemaakt van AR. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn wanneer je bezig bent met het bouwen van een nieuwe huis en je een beter beeld wilt krijgen van het uiteindelijke resultaat. AR maakt het mogelijk dat je alvast een kijkje kunt nemen in je nieuwe huis. Ook bij de inrichting van je huis kun je gebruik maken van AR om te kijken of de meubels die je in gedachten hebt, ook daadwerkelijk bij het huis passen. IKEA liet dit eerder al zien met de IKEA Place-app. Apple heeft zelf ook iets in deze richting ontwikkeld: in het Apple Park Visitor Center kun je het hele gebouwencomplex bekijken met AR.

Er zijn dus allerlei verschillende toepassingen die gebruik maken van AR waar je mee te maken kunt krijgen. Ook wanneer je geen games speelt. Wil je meer weten over Apple’s ARKit en de toepassingen hiervan? Lees dan onze gids over augmented reality of onze uitleg over ARKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2018, 19:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen arkit, augmented reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.