IKEA handleiding

Deze app helpt IKEA-meubels in elkaar zetten

Je kent het wel: je hebt een meubel bij IKEA gekocht en daarna moet 'ie nog in elkaar gezet worden. Welk zijpaneel hoort waar? En welk schroefje heb je nodig? Zou het niet handig zijn als augmented reality je daarbij gaat helpen? Een concept-app laat zien hoe zo'n meubelbouw-hulpje eruit kan zien.

AssembleAR

IKEA heeft zelf al de IKEA Place-app, waarmee je meubels in je eigen kamer kunt testen. Maar ja, ze moeten ook nog in elkaar gezet worden en dat is voor veel mensen het meest lastige klusje. Hevige ruzies, verkeerde volgorde, schroefjes tekort komen, je kent het wel. Misschien gaat deze augmented reality-app je relatie redden, door precies voor te doen hoe het in elkaar zetten van een meubelstuk moet.

De instructiehandleidingen van IKEA zijn eigenlijk heel simpel, maar je moet er even geduld voor hebben. Op plaatjes zonder tekst (want het moet wereldwijd door iedereen te begrijpen zijn) krijg je te zien in welke volgorde je de onderdelen aan elkaar moet schroeven, spijkeren of slaan. Deze nieuwe app met de naam Assemble AR laat zien hoe het moet. IKEA zou het idee van deze app zo kunnen toepassen.

Kan niet mislukken
De app is gemaakt door digitaal ontwerper Adam Pickard en laat zien waar elk onderdeel hoort. Zo zie je beter of de ene plank aan de zijkant of aan de onderkant hoort. Je ziet ook waar de schroeven erin moeten. Leg de materialen op de grond neer, kijk met de iPhone-camera en je ziet meteen hoe je moet beginnen. De app laat animaties zien, zodat het niet kan mislukken.

Pickard vindt dat de IKEA-instructies goed zijn ontworpen, maar merkte dat mensen toch zitten te hannesen met de onderdelen. Het is zelfs een cliché geworden om over IKEA-meubels te klagen, aldus de ontwerper. Sommige mensen moeten er zelfs een professional voor inhuren omdat ze er zelf niets van snappen.

Verpakking scannen en gaan
Pickard keek daarom hoe de 3D-elementen in de omgeving van de gebruiker op de grond moeten worden gelegd. Ook krijg je te zien hoe je de schroeven erin moet draaien. Om de instructie in beeld te krijgen hoef je alleen maar de streepjescode op de verpakking te scannen.

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd en sta je te popelen om nu een meubel in elkaar te schroeven? Dan moeten we je teleurstellen. Het is helaas nog een concept van een designer, die waarschijnlijk last met IKEA krijgt als hij zelf de app uitbrengt. Het is daarom te hopen dat IKEA deze ontwerper een grote zak geld geeft en de app voor alle klanten uitbrengt.

De naam van de app klinkt als ‘assembler’, om duidelijk te maken dat je als gebruiker degene bent die de boel in elkaar zet.

AR is voor dit soort toepassingen heel erg geschikt. Er zijn bijvoorbeeld al toepassingen waarbij monteurs via augmented reality kunnen zien hoe ze bepaalde machines moeten repareren. Probeer ook zelf eens wat leuke augmented reality-apps!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2018, 19:55
Bron Bron Adam Pickard
Via Via FastCo
Categorie Apps
Onderwerpen augmented reality, ikea, meubel, woning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.