ARKit 1.5 met muur.

Eerste voorbeelden van verbeterde ARKit zijn veelbelovend

ARKit wordt vanaf iOS 11.3 een stuk geavanceerder, want de tool voor augmented reality kan dan ook muren en 2D-objecten herkennen. In minder dan een week hebben ontwikkelaars alweer nieuwe voorbeelden gemaakt, waarmee te zien is wat er mogelijk is met de verbeterde versie van ARKit.

Voorbeelden ARKit 1.5

ARKit is nog geen half jaar geleden geïntroduceerd, maar nu al is de tool voor ontwikkelaars toe aan de volgende stap. ARKit 1.5 herkent muren en 2D-beelden, in plaats van alleen vloeren en objecten. Bovendien zijn beelden scherper in de nieuwe versie van ARKit, terwijl onregelmatig gevormde oppervlakken beter herkend worden. Ontwikkelaars krijgen daardoor meer mogelijkheden en in de eerste voorbeelden is al te zien waar ze met ARKit 1.5 toe in staat zijn.

Ontwikkelaar Ubicolor laat zien hoe een stenen muur herkend wordt, waarin een soort portaal in geprojecteerd wordt. Het lijkt daardoor alsof je in de muur kunt kijken. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden in games, waarmee je verstopte voorwerpen kunt ontdekken. Over games gesproken: ook ontwikkelaar @lingoded is aan de slag gegaan met ARKit 1.5 en maakt gebruik van de verticale herkenning van objecten. In haar voorbeeld verschijnen er vreemde wezens op het scherm van je telefoon.

De meer praktische voorbeelden van ARKit 1.5 vind je bij @LondonRom. In zijn korte video is te zien hoe ARKit een schilderij herkent. Door deze te scannen, wordt meteen de naam van het desbetreffende kunstwerk gegeven. In een uitgebreidere vorm van deze toepassing is er nog veel meer mogelijk, zoals achtergrond informatie bij het bijbehorende schilderij of een begeleidende video die meer onthult over de geschiedenis. Appmaker @azamsharp laat zien hoe de kaft van een boek gescand kan worden, waarna je bijvoorbeeld direct kunt zien wat het boek kost in een webshop. Hoewel de augmented reality zelf in dit geval niet heel veel toevoegt, laat het wel zien hoe ARKit beter om gaat met 2D-objecten.

Tot slot is er nog een video verschenen waarin te zien is hoe de nieuwe ARKit werkt. In de video van @nobbis herkent de iPhone in real-time objecten op zowel horizontale als verticale vlakken. Op deze manier kan er een 3D-ruimte gecreëerd worden. Een exacte toepassing is, zoals bij veel andere ARKit-voorbeelden, lastiger voor te stellen. De video’s demonstreren vooral de verdere potentie van het augmented reality-platform en belooft meer voor de toekomst van ARKit.

ARKit 1.5 is één van de nieuwe functies van iOS 11.3. De eerste beta van iOS 11.3 is inmiddels beschikbaar, terwijl de tweede beta nog deze week wordt verwacht. De definitieve versie van iOS 11.3 komt ergens dit voorjaar uit, waarschijnlijk in maart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2018, 8:57
Categorie iOS
Onderwerpen arkit, augmented reality, ios 11
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.