Apple HomePod, Amazon Echo en Google Home

‘Apple’s HomePod heeft drie jaar achterstand op concurrentie’

Apple's HomePod heeft drie jaar achterstand met spraakfuncties. Dat komt omdat de nadruk bij Apple steeds op goede audiokwaliteit lag en niet op Siri-functies.

Met de TrueDepth-camera loopt Apple jaren voor op de concurrentie, maar bij de HomePod is het precies andersom. Dat beweert Bloomberg op basis van eigen onderzoek. Apple’s speaker zou zijn begonnen als hobby, werd geannuleerd en daarna zijn meerdere pogingen ondernomen om de HomePod op de markt te brengen. Qua functies loopt de speaker echter achter op de Amazon Echo.

HomePod al vijf jaar in ontwikkeling

De afgelopen vijf jaar zouden Apple-engineers aan diverse prototypes van de HomePod hebben gewerkt. Audio-engineers van de Mac-groep wilden een speaker maken die beter klonk dan de exemplaren van Bose, JBL en Harman Kardon. Sommige waren 1 meter hoog, bijna vijf keer zo hoog als het huidige model. Ze waren voorzien van meerdere speakers. Ook werd een plat paneel gemaakt met gaas aan de voorkant. Pas in 2014 besloot Apple het project opnieuw leven in te blazen. De HomePod is ontwikkeld door Apple’s afdeling voor accessoires, waar ook aan de AirPods werd gewerkt. Het idee was om een speaker te maken met goede geluidskwaliteit. Er volgden meerdere designs.

Apple HomePod, Amazon Echo en Google Home

Achterstand in spraakfuncties
Toen Amazon de Echo-speaker met ingebouwde assistent uitbracht, voelden de Apple-engineers zich compleet overvallen. Ze kochten een aantal Echo’s om te zien hoe alles in elkaar stak. Maar toen bleek dat de audiokwaliteit niet zo goed was, gingen ze weer aan de slag met hun eigen speaker, die een veel beter geluid zou moeten leveren. Apple koos ervoor om een goede speaker te maken, die ook als digitale assistent gebruikt kan worden. Niet andersom. Dat de Siri-functies minder prominent zijn is ook af te leiden uit het feit dat het Siri-team nog aan vijf, zes andere projecten werkte. Siri-functies zouden nooit centraal staan op de HomePod, zoals op de iPhone.

Juist daarom vindt Bloomberg dat Apple’s HomePod jaren achterloopt op de Amazon Echo-speakers. Je kunt er weliswaar muziek mee afspelen, maar de slimme functies zijn veel minder goed ontwikkeld. Volgens Bloomberg gaat Apple nog wel een inhaalslag maken. Nu de speaker is uitgesteld naar 2018 zal die achterstand alleen nog maar groter worden, vrezen ze.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2017, 16:48
Categorie Accessoires
Onderwerpen amazon, echo, homepod
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.