Apple’s Health-app kan stappentellen en caffeïne meten dankzij nieuwe iOS 8-beta

De nieuwe iOS 8 beta zorgt ervoor dat de Health-app van iOS 8 nu ook stappen uit de M7 bewegingschip kan meten. Ook kun je caffeïne (koffie, thee, cola) meten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 Health HealthKit Apple in de zorgMaandagavond verscheen iOS 8 beta 3, met diverse kleine vernieuwingen. Eén daarvan werd pas een paar uur na verschijnen ontdekt: Apple heeft gezorgd dat je Health-app voortaan kunt gebruiken. De Health-app kan nu gegevens van de M7-bewegingsprocessor inlezen, zodat je dagelijkse stappen kunt tellen. Je moet daarvoor iOS 8 beta 3 wel op een iPhone 5s, iPad mini retina of iPad Air installeren, want alleen die apparaten hebben de M7 co-processor. In de Health-app vind je bij het onderdeel ‘Steps’ dan het aantal stappen dat je als gebruiker hebt gezet. De app haalt tot een week terug historische gegevens op.

Stappen en koppen koffie tellen

health-stappen-tellen-m7Technisch is dat helemaal niet zo moeilijk, want er zijn al talloze apps van derden die gebruik maken van data uit de M7-coprocessor. Wel laat het zien dat Apple stapsgewijs de functies van de Health-app verder uitbreidt. Zo is er nu ook een onderdeel ‘Caffeine’, waar je je koffie- en colaconsumptie kunt bijhouden. Waarschijnlijk is dit gekoppeld aan apps van derden, waarmee je je koffieconsumptie kunt bijhouden, zoals UP Coffee van Jawbone. Hiermee kun je registreren hoeveel koffie, thee, cola, energiedrank en andere drankjes met caffeïne je hebt gedronken. De metingen verschijnen vervolgens in de Health-app, zoals hieronder te zien is.

Geleidelijk steeds meer functies

health-caffeine-trackenVoor de rest is de Health-app nog erg beperkt. Er zijn nog weinig koppelingen met andere apps gemaakt en je kunt ook nog niet zoveel data invoeren en inlezen. Tegen de tijd dat iOS 8 uitkomt zal dat anders zijn: dan hebben talloze appmakers en accessoiremakers hun diensten aangepast voor HealthKit, het ontwikkeltool waarmee je data kunt inlezen en uitlezen in de Health-app. Het idee is dat de Health-app uiteindelijk data uit allerlei bronnen samenvoegt, zodat je makkelijker conclusies kunt trekken. Slaap je bijvoorbeeld beter als je minder caffeïne hebt gehad? En zijn je hardloopprestaties beter na een flinke kop koffie? Je kunt het vanaf najaar 2014 allemaal zelf beredeneren met de cijfers en statistieken in de Health-app. Je vindt er data over lichaamsbeweging, hartslag, voedsel, cholesterol, slaapgedrag en meer.

iOS 8 wordt nu nog alleen beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars, die hun apps kunnen aanpassen voor de nieuwe functies. Er zullen nog een paar betaversies volgen totdat de officiële release voor het grote publiek is.

Lees ook: Dossier Health en HealthKit
Eerder verschenen: iOS 8 beta 3 beschikbaar: dit is nieuw

Afbeeldingen via Appleinsider.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 10:16
Categorieën Diensten, iOS
Onderwerpen gezondheid, health, healthkit, ios 8, m7, stappenteller

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.