Apple Car-interieur

‘Apple’s AR-technologie zit over paar jaar in zelfrijdende auto’

Apple zou over 1 tot 2 jaar concrete producten met AR willen aankondigen. Aanvankelijk zijn het simpele oplossingen, maar het klapstuk moet een zelfrijdende systeem voor auto's met augmented reality worden.

Volgens analist Ming-Chi Kuo is Apple druk bezig met Augmented Reality-toepassingen. Over minimaal 1 tot 2 jaar zullen we de eerste tastbare resultaten daarvan zien, mogelijk in nieuwe iPhone-functies of in een zelfrijdende auto. Dat schrijft Kuo in een notitie aan investeerders. Hij meldt dat AR goed past bij Apple’s gewoonte om unieke mens-machine-interfaces te bieden en hij verwijst daarbij naar de iPhone, die multitouch introduceerde.

Apple Car-interieur

Concurrenten zoals Google, Microsoft en Facebook kiezen ervoor om hun augmented reality (AR)- en virtual reality (VR)-systemen heel tastbaar te maken met brillen en headsets. Ondertussen is het bij Apple minder zichtbaar: ze zijn wel druk met deep learning en kunstmatige intelligentie bezig, maar verwerken dat in bestaande oplossingen zoals Siri. Over minimaal 1 tot 2 jaar zullen we echter een tastbaar product kunnen zien, denkt Kuo. Apple is aan het afwachten tot de technologie wat volwassener is. Daarna zouden we het in belangrijke productlijnen kunnen terugzien.

Als eerste voorzichtige toepassing zou Apple kunnen kiezen voor een simpele toepassing à la Pokémon Go, waarbij je de camera van de iPhone gebruikt. Latere toepassingen veranderen de manier waarop we de Apple Watch en Apple TV bedienen. AR moet dan vooral de nadelen van een klein scherm en onhandige remotes oplossen.

Helaas wordt Kuo niet concreet en kan het nog alle kanten op. Tim Cook heeft eerder aangegeven dat AR de kern vormt van Apple’s toekomst, maar ook hij wilde geen concrete toepassingen noemen. Wel gaf hij aan dat AR altijd aanvullend moet zijn op echt contact. Het scherm moet de interactie met mensen niet in de weg zitten, maar juist aanvullen met extra functies.

Uiteindelijk zou Apple’s klapstuk op AR-gebied een zelfrijdende auto moeten zijn. Apple is daar volgens geruchten al een paar jaar mee bezig. Sinds maart 2015 weten we dat er honderden medewerkers betrokken zijn bij Project Titan en dat het niet op rolletjes loopt. Apple zou al meerdere reorganisaties en bijsturingen hebben doorgevoerd. Vorige week waren er geruchten dat Apple bezig is met een heads-up display met AR-functie en Siri-integratie, waar ze voormalig personeel van BlackBerry voor inschakelen. Apple nam ook een BlackBerry-veteraan in dienst om aan de auto te werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2016, 11:19
Categorie Geruchten
Onderwerp augmented reality

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.