BlackBerry autosoftware

‘BlackBerry-veteraan werkt nu bij Apple aan zelfrijdende auto’

Apple heeft Dan Dodge in dienst genomen, voormalig hoofd van BlackBerry's autosoftware-divisie. Hij werkt aan software voor zelfrijdende systemen, aldus insiders.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft het voormalige hoofd van BlackBerry’s autosoftware-divisie in dienst genomen voor de ontwikkeling van de Apple Car. Het gaat om Dan Dodge, oprichter en voormalige CEO van QNX, het bedrijfsonderdeel van BlackBerry dat software voor auto’s maakt.

BlackBerry autosoftware

Dan Dodge: oprichter van QNX

Dodge zou tegenwoordig werken onder aansturing van Bob Mansfield, een oudgediende van Apple die sinds kort leiding geeft aan Project Titan. Sinds Mansfield is aangetreden is er een omslag in strategie geweest, aldus insiders. De indiensttreding van Dodge zou daar ook mee te maken hebben. Apple zou extra nadruk willen leggen op het ontwikkelen van zelfrijdende technologie, ook al betekent het niet dat de plannen voor een eigen voertuig nu zijn afgeblazen. Met deze insteek houdt Apple de optie open om op termijn toch samen te werken met een bestaande autofabrikant. Een overname van een autofabrikant is ook mogelijk.

Nieuwe strategie voor Apple Car-project

Er zouden volgens Mark Gurman, die tegenwoordig bij Bloomberg werkt, al honderden engineers aan de slag zijn met het ontwerp van de Apple Car. Doel daarbij is om in 2020 een auto op de weg te hebben, ook al is er inmiddels meermaals vertraging opgetreden.

Bob Mansfield lijkt in ieder geval de juiste man op de juiste plaats. Heeft al meerdere Apple-producten succesvol helpen ontwikkelen en is een van de meest ervaren topmensen. Mansfield rapporteert dan ook rechtstreeks aan Tim Cook, terwijl zijn voorganger Steve Zadesky verantwoording moest afleggen aan hardwarebaas Dan Riccio. Het team van Mansfield bestaat uit drie onderdelen: een softwareteam onder leiding van John Wright, en sensorgroep geleid door Benjamin Lyon en een groep hardware engineers die aangestuurd worden door D.J. Novotney.

BlackBerry QNX

Dan Dodge werkt mee in het software-team en heeft een interessante voorgeschiedenis. Dodge richtte QNX in 1980 op, terwijl hij nog student was. QNX werd in 2004 gekocht door Harman en vervolgens in 2010 door BlackBerry. Het bedrijf ontwikkelde het mobiele besturingssysteem dat nog steeds in sommige BlackBerry’s wordt gebruikt, maar werd vooral bekend als maker van de entertainment-systemen die je in auto’s van Volkswagen, Daimler, Ford en andere bekende fabrikanten vindt.

Eerder schreven we al dat Apple een onderzoekscentrum vlakbij het QNX-hoofdkwartier in Ottawa wilde openen. Die locatie zal geen toeval zijn; Apple kan op die manier nog meer talent van BlackBerry’s autodivisie binnen hengelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 juli 2016, 16:50
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple car, blackberry

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.