Apple werkt aan iPhone-betaalmethode voor winkels

Apple is bezig met een betaalmethode, waarbij je met de iPhone kunt afrekenen met iTunes-tegoed. Eddy Cue zou al gesprekken voeren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

easypayApple heeft plannen om een betaaldienst op te zetten, waarmee je ook in gewone winkels kunt afrekenen met je iPhone. Dat blijkt uit informatie die de Wall Street Journal in handen heeft gekregen. Het gaat om aan kopen in fysieke winkels, waarbij je met je iTunes-tegoed afrekent. Eddy Cue, hoofd van iTUnes, heeft met topmensen in de technologiewereld gesproken of zo’n stap voor Apple haalbaar is. Het systeem zou vergelijkbaar kunnen zijn met het EasyPay-betalingssysteem in de Apple Store, waarbij je een item scant met je iPhone en daarna afrekent op een mobiel apparaat.

In iOS 7 zit al een functie voor ontwikkelaars ingebouwd om streepjescodes te scannen met de camera van de iPhone, zonder dat ze daarvoor zelf code te hoeven ontwikkelen. Het gerucht sluit aan op al langer lopende geruchten dat Apple van plan zou zijn om mobiele betalingen op de iPhone mogelijk te maken. Aanvankelijk werd daarbij gedacht aan NFC, maar die technologie lijkt niet Apple’s voorkeur te hebben.

De Wall Street Journal baseert zich op anonieme tipgevers, die zeggen dat er gesprekken gaande zijn. Een betaalmethode van Apple roept wel interessante vragen op, vooral als het afrekenen via je iTunes-account verloopt. Bij de huidige werkwijze snoept Apple 30% van de verkoopprijs op bij apps, digitale boeken, kranten en tijdschriften. In de fysieke wereld is zoiets niet haalbaar. De eerder op iPhoneclub besproken betaalmethode Square vraagt slechts 2,75% per transactie (alleen beschikbaar in de VS, zie foto hieronder). De Europese concurrent Payleven vraagt ook 2,75% per transactie.

square-betalingHet huidige systeem met iTunes-cadeaukaarten zou ook op de schop moeten: je kunt nu gemakkelijk cadeaukaarten met 15 tot 20 procent korting krijgen, wat op de aankoop van fysieke goederen met een vaste prijs best aantrekkelijk kan worden. Een voorbeeld: je gaat naar Albert Heijn om iTunes-cadeaukaarten met 20% korting te kopen en gaat vervolgens naar de Apple Store om een Apple TV met 20% korting te kopen. Dat schept nieuwe mogelijkheden om extra goedkoop te shoppen, maar de kans is groot dat Apple er een stokje voor steekt.

Een veel realistischer manier om de betaalmethode in te voeren is via Passbook. Dat werd in iOS 6 ingevoerd als een methode om pasjes en kortingsbonnen te beheren, maar is in Nederland nog steeds niet goed van de grond gekomen. Als je met Passbook ook zou kunnen betalen, zou dat voor veel mensen een reden zijn om de app wél te gaan gebruiken. Voor het beheren van je wachtwoorden en pincodes zou je dan Apple’s Sleutelhanger (Keychain) kunnen gebruiken. Nog een andere recent geïntroduceerde technologie: Touch ID. Voor kleine bedragen hoef je alleen je vinger op de homeknop te leggen, om toestemming te geven voor de betaling. Dat lost meteen de angst op dat dieven met een gestolen iPhone de hele winkel leegkopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2014, 12:06
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen betalen, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.