‘Apple werkt aan abonnementsdienst voor iTunes’

Opnieuw geruchten over plannen van Apple om een abonnementsdienst voor iTunes te introduceren, terwijl het bedrijf de komst van Spotify naar de VS probeert te voorkomen en Microsoft maandag Windows Phone 7 officieel presenteert.

iTunesTerwijl Apple de introductie van streaming-muziekdienst Spotify in de Verenigde Staten probeert te voorkomen, heeft het bedrijf zelf ook niet stilgezeten. Apple zou met de grote platenlabels in gesprek zijn over een abonnementsdienst waarmee gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkte toegang tot muziek krijgen. Dat meldt de New York Post (niet te verwarren met de New York Times) vandaag op basis van eigen bronnen die bekend zijn met de plannen van Apple. De geruchten op zichzelf zijn niet nieuw, maar de timing ervan wel.

Zoals we eerder vandaag al schreven probeert Apple platenmaatschappijen te overtuigen dat een samenwerking met Spotify niet vruchtbaar zal zijn. Platenmaatschappijen verwelkomen een betaalde dienst dan ook met open armen, terwijl op een gratis component, zoals Spotify heeft, afwijzend wordt gereageerd. Zij zagen de afgelopen jaren de verkoop van cd’s door onder meer illegale downloads fors afnemen. Ondanks dat de digitale muziekverkoop veel heeft goedgemaakt, kopen mensen liever albums en zit er nauwelijks nog groei in losse nummers. De labels geloven dat een dergelijke abonnementsdienst dit zal bevorderen.

Volgens bronnen van de New York Post heeft Apple’s iTunes-baas Eddy Cue recentelijk gesprekken met de platenmaatschappijen gevoerd over de introductie van zo’n abonnementsdienst. Apple zou 10 tot 15 dollar gaan vragen voor de dienst, meer dan het prijsmodel van Spotify. De prijs zou dan bepalen tot hoeveel muziek de gebruiker toegang krijgt en hoe lang die toegang geldt.

Naast het gratis account heeft Spotify een Unlimited- en Premium-abonnement van respectievelijk 5 en 10 euro per maand, waarbij de gebruiker in beide gevallen onbeperkte toegang tot de Spotify-bibliotheek heeft. Premium-gebruikers krijgen enkel wat extra functies, zoals offline afspeellijsten en de mogelijkheid om Spotify op je iPhone of andere smartphone te gebruiken.

Bovendien krijgt Windows Phone 7, Microsoft’s opvolger van Windows Mobile, standaard ondersteuning voor Spotify, zo liet Spotify begin deze week op haar weblog weten. Windows Phone 7 wordt gezien als een geduchte concurrent voor Google’s Android- en Apple’s iOS-besturingssysteem. Apple-fan en blogger John Gruber mocht onlangs met een Windows Phone 7-toestel spelen en noemde het onder meer een ‘geloofwaardige concurrent’ in de markt voor mobiele telefonie.

Het ligt dan ook voor de hand dat Apple met een eigen abonnementsdienst zal komen om daarmee de concurrentie met Microsoft en Google (dat eveneens aan een streaming-muziekdienst werkt) aan te gaan. Het moment waarop deze berichten naar buiten komen is interessant, aangezien Microsoft aankomende maandag Windows Phone 7 officieel zal lanceren. De streaming-muziekdienst van Google wordt in het eerste kwartaal van volgende jaar verwacht, maar wanneer Apple zijn abonnements- en streaming-muziekdienst voor iTunes zal introduceren is nog onduidelijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2010, 18:19
Categorieën Diensten, Geruchten, iDevices, Mac & macOS
Onderwerpen abonnementen, apple, geruchten, itunes, microsoft, spotify

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.