Waarom de Apple Watch nog niet naar Nederland en België komt

De Apple Watch is vanaf 26 juni in zeven nieuwe landen te koop, maar Nederland en België staan nog niet op de lijst. Een flinke domper, maar waarom slaat Apple ons dit keer over?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple-watch-review-9De Apple Watch is vanaf 26 juni in een tweede groep landen verkrijgbaar, maar Nederland en België ontbreken op de landenlijst. Een vervelende verrassing: veel iCulture-lezers hoopten dat wij als tweede aan de beurt waren, net als met nieuwe iPhones en iPads voorgaande jaren. We moeten dus nog langer wachten op de Apple Watch dan gedacht. Stelt Apple ons zonder duidelijke reden teleur, of zit er een verklaring achter deze opmerkelijke keuze? We hebben het uitgezocht.


Apple Watch op 17 juli in Nederland
Inmiddels heeft Apple aangekondigd dat de Apple Watch vanaf 17 juli in Nederland verkrijgbaar is.

Beperkte voorraad van Apple Watch

In de afgelopen maanden kwamen er meerdere berichten voorbij over een beperkte voorraad van de Apple Watch. Een bericht dat bij nieuwe Apple-producten inmiddels vrij gebruikelijk is, omdat men altijd vreest voor tekorten, maar bij de Apple Watch lijkt het voor het eerst goed raak. De verkoop van de Apple Watch begon alleen online en in een klein aantal winkels, waar de voorraad al snel beperkt bleek te zijn. Kocht je in een buitenlandse online Apple Store de Watch op het aller vroegste moment, dan duurde het alsnog weken voor hij binnenkwam.

"Berichten over productietekorten zijn er wel vaker, maar dit keer is het goed raak."

Apple heeft inmiddels aangekondigd dat de Apple Watch vanaf 26 juni in de Apple Store te koop is, maar zei zelfs daarbij dat sommige modellen nog niet beschikbaar zijn. De verkoopstart van de Apple Watch ligt inmiddels anderhalve maand achter ons en zelfs nu heeft Apple moeite met de voorraad.

taptic-engine
Apple’s nieuwe Taptic Engine zou zorgen voor productieproblemen.

Deze voorraadproblemen hebben waarschijnlijk directe gevolgen op de landen waar de Apple Watch verkrijgbaar is. Apple wil liever genoeg voorraad voor een beperkte groep landen dan weinig voorraad in veel landen, waardoor Apple moet snijden in de gebruikelijke landenlijst die als volgende aan de beurt was. Dat wordt duidelijk als je naar de iPhone 6-verkoop vorig jaar kijkt: toen deze uitkwam in een tweede groep landen, was de iPhone 6 beschikbaar in 26 nieuwe landen. De Apple Watch komt in de tweede golf slechts naar zeven nieuwe locaties.

Azië steeds belangrijker voor Apple

Maar waarom heeft Apple gekozen voor landen zoals Zuid-Korea, Zwitserland en Taiwan, in plaats van Nederland? Azië speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol. Van de zeven nieuwe landen waar de Apple Watch op 26 juni te koop is, liggen er drie in Azië: Zuid-Korea, Taiwan en Singapore. Apple-CEO Tim Cook heeft meerdere malen gezegd dat Azië (en vooral China) een steeds grotere markt is voor Apple, waardoor het belangrijk is om hier zo snel mogelijk nieuwe producten te verkopen.

Apple Watch landen kaart
Landen waar de Apple Watch vanaf 26 juni wordt verkocht. Kaart via MacStories.

Italië, Mexico en Spanje hebben alledrie een hoger inwonersaantal dan Nederland en België, waardoor die landen waarschijnlijk eerder aan de beurt zijn. Er wonen hier immers meer potentiële klanten voor Apple. De enige vreemde eend is Zwitserland, waar minder mensen wonen, maar dat heeft wellicht te maken met het imago van de Apple Watch: er wordt immers geconcurreerd op de horlogemarkt, waarop Zwitserland een zeer grote speler is.

Wanneer zijn we wel aan de beurt?

Apple is doorgaans vrij voorspelbaar, waardoor we meestal op basis van voorgaande jaren weten wat ze precies van plan zijn. Zo dachten veel mensen dat de Nederland en België als tweede aan de beurt waren voor de Apple Watch, omdat dit bij iPhones en iPads vaak het geval was. Apple heeft echter voor een andere aanpak gekozen, waardoor we lastig kunnen inschatten wanneer we dan wel aan de beurt zijn. Zijn we met de Watch als derde aan de beurt? Of moeten we langer wachten? Onze onderbuik zegt het eerste, maar niks is op dit moment zeker.

Apple Watch op 17 juli in Nederland
Inmiddels heeft Apple aangekondigd dat de Apple Watch vanaf 17 juli in Nederland verkrijgbaar is.

En de iPhone 6s dan?

De grote vraag is ook: wat betekent deze verandering precies voor de iPhone 6s? Staan we voortaan altijd lager op de lijst voor Apple, of zijn we met de iPhone wel als tweede aan de beurt? Dat zal waarschijnlijk afhangen van de iPhone-productie. De iPhone 6 was in 2014 binnen een week tijd in ontzettend veel landen verkrijgbaar, wat er op wijst dat Apple de verkoop van producten zo breed mogelijk globaal wil starten. Maar zijn er niet genoeg onderdelen, of zijn er andere serieuze problemen? Dan wordt het misschien lang wachten.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 54 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.