newsstand-kranten-kiosk

‘Apple wil 70/30-verdeling iTunes-inkomsten aanpakken’

Apple overweegt de verdeling 70/30 te wijzigen bij de verdeling van inkomsten voor muziek, video en nieuws-apps, zo meldt Financial Times.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

newsstand-kranten-kioskApple zou van plan zijn om de verdeling van inkomsten voor muziek, video’s en nieuwsapps te veranderen. Nu geldt er nog een verdeling van 70%-30% voor inkomsten, maar er zijn plannen om het percentage van 30% omlaag te brengen. Volgens de Financial Times is Apple in gesprek met mediabedrijven, aldus bronnen. De verhouding 70%-30% bestaat al sinds Steve Jobs de iTunes Store in 2003 aankondigde.

Wat apps betreft, zou het vooral gaan om apps met abonnementen, zoals nieuwsapps en digitale magazines. Het heeft ermee te maken dan kranten hebben geklaagd over het hoge percentage dat ze moeten afdragen. Voor normale apps zal waarschijnlijk gewoon de verhouding van 70%-30% gehandhaafd blijven.

Maar het zou ook gaan gelden voor muziek. Spotify heeft geklaagd dat Apple’s muziekdienst oneerlijke concurrentie veroorzaakt als er sprake is van 30% afdracht. Daardoor wordt het moeilijker voor anderen om deze markt te betreden. Bij Apple Music, de vermoedelijke naam van de nieuwe muziekdienst die Apple volgende week gaat aankondigen, zou het nieuwe percentage al ingevoerd kunnen worden.

De gewijzigde inkomstenverdeling zorgt dat Apple minder last krijgt van regulerende instanties, die bang zijn dat Apple z’n machtspositie misbruikt. Met de honderden miljoenen iTunes-accounts en de miljarden die ze aan ontwikkelaars uitkeren is Apple een machtige partij. Apple koos voor de verhouding 70/30 en die verdeling namen andere bedrijven zoals Google en Amazon over. Nu Apple Music eraan komt, staan de concurrenten op achterstand: want als je via de iPhone of iPad een abonnement op concurrerende diensten zoals Spotify, Deezer of Rdio wilt afsluiten, moeten deze bedrijven ook 30% aan Apple afdragen. Dat geldt ook voor videodiensten zoals Netflix, Hulu en HBO Now, maar ook voor kranten en magazines zoals de New York Times en Times Magazine.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2015, 10:42
Categorie Apple
Onderwerpen itunes, nieuws

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.