Gonny met Apple Watch Series 3

‘Apple Watch levert meer omzet op dan iPod in z’n hoogtijdagen’ [update]

Denk je aan legendarische Apple-producten dan hoort de iPod zeker thuis in het rijtje. De Apple Watch? Die moet zijn plekje nog verdienen in de geschiedenisboeken. Maar kijk je naar de omzet die het voor Apple oplevert, dan is de Apple Watch inmiddels groter dan de iPod ooit geweest is.

Update januari 2019: dit is een update van ons eerder gepubliceerde artikel, waarin de mijlpaal al werd voorspeld.

De cijfers zijn afkomstig van Asymco-analist Horace Dediu, die regelmatig interessante statistieken over Apple deelt. Dediu voorspelde in november 2017 al dat de omzet uit de Apple Watch spoedig de historische cijfers van de iPod zou inhalen. En nu is het zover. De iPod was ooit de belangrijkste inkomstenbron van Apple en was in 2005 al big business voor Apple. Er werden in het feestdagenseizoen meer dan 10 miljoen stuks van de iPod verkocht. Naar huidige maatstaven is dat vrij weinig, want Apple verkoopt tegenwoordig per kwartaal tientallen miljoenen iPhones. Ook toen waren er zorgen of Apple niet te afhankelijk was van dat ene product, de iPod.


Het beste kwartaal ooit was eind 2010, op een moment dat iedereen nog naar muziek via de iPod luisterde. Het apparaatje was in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en de iPhone was nog niet zo wijdverbreid. Je kon kiezen uit de zesde generatie iPod nano met multi-touch, de vierde generatie iPod touch en de iPod shuffle voor sporters.

Apple geeft geen specifieke verkoopcijfers over de Apple Watch, dus de grafiek is gebaseerd op schattingen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van november 2017.

De Apple Watch lijkt voor sommige mensen misschien een onbeduidend accessoire in Apple’s totale productassortiment. Lang niet iedereen is ervan overtuigd dat een smartwatch nuttig of nodig is. Toch blijkt uit onderzoek van Asymco dat de Apple Watch heel wat business oplevert an Apple. Nog even en Apple boekt meer omzet met de Apple Watch dan er ooit met de iPod is gehaald.

Apple Watch binnenkort groter dan iPod

Op het moment dat de Apple Watch op de markt kwam, leek Apple ook de interesse in de iPod te zijn kwijtgeraakt. Het was bovendien het moment dat Apple stopte met het rapporteren van exacte verkoopcijfers van de iPod. Sindsdien worden alle kleinere accessoires op één hoop gegooid in de categorie ‘Overig’.

Hoewel Apple geen exacte verkoopcijfers van de Apple Watch geeft is het wel min of meer af te leiden uit de omzetcijfers van deze categorie ‘Overig’. Asymco schat dat de groei de afgelopen drie kwartalen rond de 40 procent is geweest – en dat moet vooral zijn veroorzaakt door de Apple Watch.

Apple omzet overig

Asymco denkt ook dat de Apple Watch op korte termijn groter wordt dan de iPod. Het vierde kwartaal van 2007 was het beste ooit voor de iPod. Er werd toen mee dan 4 miljard dollar aan omzet geboekt. In het vierde kwartaal van 2018 breekt het moment voor de Apple Watch aan: volgens Asymco zal Apple dat kwartaal meer omzet halen uit Apple Watch verkopen dan het beste kwartaal in de geschiedenis van de iPod.

Als het om aantallen gaat, kan het nog wel even duren voordat de Apple Watch de iPod inhaalt. Het beste jaar op dat gebied was 2008, toen er 55 miljoen stuks van de iPod werden verkocht. De Apple Watch zit nu op ongeveer 16 miljoen per jaar. Als Apple de groei van 30% volhoudt zou het rond 2022 zover moeten zijn. Gaat het lukken om met 50% te groeien, dan wordt de mijlpaal al in 2020 bereikt.

Asymco verwacht dat de Apple Watch uiteindelijk het op één of twee na bestverkochte Apple-product aller tijden zal worden. Dat is een gewaagde uitspraak, zeker als je bedenkt dat Apple zichzelf niet zal zien als een horlogemaker.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 03 januari: Bijgewerkt met de nieuwste cijfers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.