iMacs en MacBooks

Geen nieuwe Macs: Apple zakt naar vijfde plaats op wereldranglijst

Apple heeft weinig nieuwe Macs uitgebracht en dat is te merken in de statistieken: ze zakten naar de vijfde plaats op de wereldranglijst voor pc-verkopen.

Apple heeft de afgelopen tijd weinig nieuwe Macs uitgebracht en dat is te merken in de statistieken. In het tweede kwartaal van 2016 tuimelde Apple naar de vijfde plaats op de wereldranglijst voor pc-verkopen. Dat blijkt uit cijfers van IDC.

iMacs en MacBooks

Er werden 62,4 miljoen computers verkocht, een jaarlijkse terugval van 4,5%. Maar bij Apple was een snellere daling zichtbaar van 8,3%. Dat heeft twee oorzaken: in de eerste plaats heeft Apple de afgelopen tijd geen nieuwe Macs aangekondigd (behalve de 12-inch MacBook 2016). en in de tweede plaats zijn er geruchten over een nieuwe MacBook Pro met OLED-balk, waardoor mensen hun aankoop nog even uitstellen.

Minder Macs verkocht

Vorig jaar in hetzelfde kwartaal was Apple goed voor 7,4% van alle personal computer-verkopen. Nu is het gezakt naar 7,1%. De verkopen van desktopcomputers en laptops zakken al een aantal jaren, omdat mensen minder behoefte hebben om te vervangen en hun geld liever uitgeven aan smartphones, tablets en andere elektronica. In de VS profiteerden fabrikanten nu al van het nieuwe schoolseizoen, dat ertoe leidde dat meer mensen een Chromebook gingen kopen. Inmiddels zitten de fabrikanten te wachten op het moment dat bedrijven gaan overstappen naar Windows 10, wat opnieuw een verkoopgolf kan veroorzaken. Maar Apple profiteert daar niet van.

Apple-verkoop van pc's

Apple staat nu op de vijfde plaats na Lenovo, HP, Dell en Asus. Als je naar de cijfers kijkt is alleen Asus binnen bereik om op termijn weer in te halen. Dell, HP en Lenovo zijn buiten bereik want ze verkopen meer dan twee keer zoveel computers in een kwartaal. Voor pc-makers speelt ook mee dat de valutakoersen momenteel ongunstig zijn, waardoor gebruikers in Europa, Azië en Zuid-Amerika minder computers kopen. Lenovo staat weliswaar op de nummer 1-positie, maar ze maken al voor de vijfde keer op rij een daling mee.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2016, 9:35
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen imac, mac, macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.