Margrete Vestager

VS wil dat Europa de belastingdeals van Apple niet verder onderzoekt

De Amerikaanse minister van financiën komt naar Europa om te zorgen dat Apple niet-betaalde belastingen in Ierland niet hoeft te betalen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Jack Lew, gaat in gesprek met de Europese Unie. Doel van de gesprekken is dat de EU niet langer onderzoek doet naar belastingontduiking door Apple in Ierland. Minister Lew stuurde afgelopen februari een brief naar Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, maar dat had geen effect. Ondertussen heeft het team van Margarethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, al twee scenario’s uitgewerkt om te berekenen hoeveel belasting Apple nog moet betalen. Aanstaande woensdag ontmoeten Lew en Vestager elkaar om over de zaak te praten.


Margrete Vestager

Apple’s belastingdeal met Ierland

Vestader (foto) staat op het punt om een definitief rapport over Apple’s belastingdeals in Ierland op te stellen. Lew wil dat voorkomen: hij vindt dat Europa niet verder moet onderzoeken hoeveel belasting Ierland nog tegoed heeft van Apple. Lew klaagde in februari dat Amerikaanse bedrijven oneerlijk worden behandeld in onderzoeken naar overheidssteun. De EU onderzoekt ook belastingdeals die Amazon en McDonalds hebben gesloten met Ierland en Luxemburg. Volgens de bedrijven werken ze binnen de regels van de wet, maar eerder kreeg Starbucks wel een boete van 30 miljoen euro vanwege soortgelijke belastingontduiking in Nederland.

Naar verwachting komt er binnenkort een uitspraak over de zaak en de grote vraag is of de EU zal buigen voor de bemoeienis van de VS. Het onderzoek naar Apple loopt al sinds 2014. De Ierse regering staat niet te springen om alsnog belasting van Apple te innen. Zij maakten de afspraak dat ze in ruil voor werkgelegenheid Apple extra financiële voordeeltjes zouden geven. Als gevolg daarvan heeft Apple een groot deel van de Europese activiteiten in Ierland gevestigd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2016, 9:09
Categorie Apple
Onderwerpen belasting, ierland
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.