Apple stopt met delen van gebruikersdata in Shazam door externe software

Apple heeft allerlei externe software uit Shazam verwijderd. Deze software werd bijvoorbeeld gebruikt voor het analyseren van gebruikersgedrag en het tonen van advertenties.

Sinds 6 september is Shazam officieel in handen van Apple, nadat Apple al in december 2017 bekendmaakte Shazam te willen overnemen. Sinds de afronding van de overname is Shazam reclamevrij geworden. Maar wat gaat er nog meer veranderen? Dat weten we nog niet, maar Apple heeft nu wel de eerste stap gezet om Shazam meer eigen te maken.

Apple verwijdert SDK’s van Shazam

Uit een analyse van Appfigures blijkt dat Apple bij de laatste update in totaal tien SDK’s uit Shazam heeft verwijderd. SDK staat voor Software Development Kit. De software werd bijvoorbeeld gebruikt om statistieken van gebruikers bij te houden. Het gaat om de software Admob, Bolts, Doubleclick, Facebook Ads, Facebook Analytics, Facebook Login, Inmobi, IAS, Moet en Mopub. Al deze verborgen software is nu niet meer in de iOS-versie van Shazam aanwezig.

Deze tools van onder andere Facebook en Google werden gebruikt om gebruikers te volgen, zodat bijvoorbeeld reclames afgestemd konden worden. Nu de app helemaal geen reclames meer heeft, hebben dergelijke tools ook geen nut meer. Apple laat met het verwijderen van de SDK’s ook zien dat ze geven om de privacy van de gebruikers, omdat je niet meer gevolgd kan worden door bijvoorbeeld Facebook. De enige software van derden die nog wel in Shazam verstopt zit is de HockeyApp SDK. Dit is eigendom van Microsoft en wordt gebruikt om apps te testen, vergelijkbaar met Apple’s Testflight. Waarschijnlijk wordt ook deze software binnenkort uit Shazam verwijderd.

Bekijk ook

Apple maakt Shazam voor iedereen gratis en advertentievrij

Apple haalt de advertenties uit Shazam. De bekende muziekherkenningssoftware krijgt binnenkort een update, zodat ook gratis gebruikers de app zonder advertenties kunnen blijven gebruiken.

Nog wel in Android-versie
De HockeyApp SDK werd al een jaar geleden uit de Android-versie verwijderd, maar allerlei andere software zit nu nog wel in de Android-versie verwerkt. Het gaat dan onder andere om de Facebook Login SDK, Google Maps en Fabric. Hierdoor kunnen in de Android-versie nog steeds gegevens van gebruikers doorgestuurd worden. Waarschijnlijk verdwijnen deze binnenkort ook uit de Android-versie, al is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren.

Voorlopig lijkt er aan de werking van Shazam nog niets te veranderen. De app is nog steeds beschikbaar voor zowel iOS als Android en is ook nog gewoon te koppelen met Apple Music en Spotify. Apple gaat Shazam mogelijk gebruiken om Apple Music verder te optimaliseren, al zijn de precieze plannen nog een geheim.

Shazam

Shazam is een app waarmee je muziek kunt herkennen. De app werd in 2017 overgenomen door Apple en sindsdien is de muziekherkenning op veel meer plekken op de iPhone, iPad en Mac toegevoegd, waaronder het Bedieningspaneel en Siri. Shazam is standaard beschikbaar op al je Apple-apparaten, maar de losse app is ook nog steeds beschikbaar. De herkende muziek wordt ook dankzij iCloud gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Je kan ook Shazam koppelen aan Apple Music of aan Spotify.

Shazam

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.